Készek ejteni is a pártalapítást Tőkésék…

Ha megfelelő ajánlatokat kap, akkor mégsem kezd pártalapításba az EMNT. Ezt Toró T. Tibor fejtette ki ma. Ám most úgy tűnik, nincsenek ilyen ajánlatok, úgyhogy egyelőre a pártalapítás folytatása hivatalos verzió.

Úgymond nyitott az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) arra, hogy mégse alapítson pártot. Erről Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke beszélt, internetes sajtótájékoztatóján. Mint jelezte, nem az a céljuk, hogy mindenképp új pártot alapítsanak, hanem szerinte az, hogy az autonómia ügyét képviselő alakulat létezzen a politikai játéktéren. Újságírói kérdésre elmondta: ha “értelmes ajánlat” érkezik az RMDSZ és/vagy az MPP részéről, akkor készek arra, hogy elálljanak a pártalapítástól.

Atombombájuk van?

Mint megtudtuk, ez azonban nem azt jelenti, hogy a pártalapítás konkrétumaival már hivatalosan megkeresték volna az RMDSZ-t és az MPP-t, s álláspontot kértek volna tőlük, hanem azt, hogy várják a tárgyalókészségük kimutatását. Toró elismerte: az ügy jobb tárgyalási pozíciókat hoz az EMNT számára. Ugyanakkor egyelőre nem tapasztaltak semmiféle kedvező viszonyulást, rugalmasabb álláspontot – ezt már Toró egyik munkatársa mondta el, hozzátéve: ezért egyelőre nem tettek le az új párt létrehozásáról.

Az EMNT ügyvezetője képszerűen úgy fogalmazott, hogy a helyzet atombomba birtoklásához hasonlít. Hiroshima óta egyetlen nagyhatalom sem használt ugyanis ilyet, de csak az foglalhat helyet a tárgyalóasztalnál, akinek van.

Csütörtöki tájékoztatóján sem akart konkrétumokat mondani a párttal kapcsolatos szervezési, személyi kérdésekről a politikus. Mint megírtuk, múlt vasárnap Nagyváradon jelentette be az EMNT két vezetője, Tőkés László és Toró T. Tibor, hogy még idén megkezdhetik a konkrét szervezőmunkát egy új romániai magyar párt létrehozása érdekében. A vonatkozó javaslatot megteszik a szervezet országos tanácskozó fórumának, amely november végén dönthet róla.