Kész a piacfelújítás terve

Kész a piacfelújítás terve
Nagyvárad- Hétfőn az önkormányzat sajtótájékoztatót tart a városháza dísztermében, melynek témája a várad-rogériuszi piac felújítása volt. A munkálatok várhatóan az ősz folyamán kezdődnek el.

 

Ilie Bolojan bejelentette, hogy elkészült a várad-rogériuszi piac korszerűsítési terve. Miután a képviselő-testület megszavazza a műszaki-gazdasági mutatókat, várhatóan a hónap végéig kiírják a versenytárgyalást a kivitelezésre. A munkálatok az ősz folyamán, legkésőbb jövő tavasszal kezdődhetnek el, a felújított létesítményt pedig két éven belül adják át rendeltetésének. A 24 hónap alatt megvalósuló befektetés a Határ menti együttműködés egy nagyváradi, élelmiszer ipari termékekkel ellátott üzleti központ és egy debreceni vállalkozói oktató központ fejlesztése elnevezésű projekt része. Becsült értéke 7,6 millió euró, melyet körülbelül fele-fele arányban biztosítanak az önkormányzati önrészből és az európai uniós finanszírozásból.

A polgármester elmondása szerint némileg módosult az eredeti terv abból a szempontból, hogy végül nagyobb kiterjedésű lesz a létesítmény, vagyis a mostani mintegy 12 ezer négyzet beépített területet 13 ezer négyzetméternyire bővítik abba az irányba, ahol jelenleg a hőközpont, illetve a víznyomásmérő berendezés található. Hozzátette: az elmúlt napokban megbeszélések zajlottak a kivitelező cég, a kedvezményezettek, a Közterület-fenntartó Zrt. és a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának illetékesei közt annak érdekében, hogy megoldják a magántulajdonokkal, a közművesítéssel és a katasztrófavédelemmel kapcsolatos problémákat.

Több hely

Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Zrt. (ADP) vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy mostani árusok közül mindenkinek fog hely jutni, sőt 150-200-zal növelni szándékoznak a standok számát. A korszerűsítés három szakaszban fog zajlani, és meglátásában fel vannak készülve arra, hogy a munkálatok ideje alatt minél kevésbé zavarják a kofák tevékenységét. A kivitelezésnek a versenytárgyalással kapcsolatos procedúrák lezárulta után várhatóan az ősz folyamán, legkésőbb jövő tavasszal kezdenek neki, éspedig a piacnak a bővítésével abba az irányba, ahol jelenleg a hőközpont, illetve a víznyomásmérő állomás található, melyeket lebontanak majd, és a föld felszíne alá helyeznek. Ezzel párhuzamosan egy nagy sátrat emelnek a városi kórház előtti parkolóban, benne 200-250 asztallal, mely a befektetés ideje alatt végig működni fog. Az első szakasz körülbelül hét hónapot vesz igénybe, és a tejcsarnok üzemelését nem érinti. A négy hónapig tartó második etapban azt a részt modernizálják, ahol jelenleg virágokat, gyümölcsöket és zöldséget árulnak, az utolsó, harmadik fázisban pedig a bazár részt, mely többszintes lesz. Az elhangzottakat Ilie Bolojan polgármester azzal egészítette ki: fontolgatják, hogy a bihari, illetve mivel határ menti uniós programról van szó, tágabb értelemben vett a hajdú-bihari őstermelőknek kedvezményeket biztosítsanak. Hozzátette: egyelőre nem szándékoznak emelni az illetékeket, de hogy két-három év múlva mi fog történni, arról nem tud nyilatkozni…

Zöld terasz

Tivadar Dániel műépítész, aki kollégájával, Madi Mihălceanuval közösen készítette el a terveket, néhány konkrét adatot sorolt fel. Arra hívta fel például a figyelmet, hogy innovatív módon tájépítészeti elemeket is felhasználtak, melynek köszönhetően a lenti részen, a majdani többszintes épület tetején zöld teraszt alakítanak ki. A hideg hónapokban a meleget padlófűtéssel biztosítják (a komplexumnak saját hőközpontja lesz), és a klíma berendezésnek betudhatóan kánikula idején sem lesz trópusi hőség az épület belsejében. Egyébként ebbe a részbe fogják átköltöztetni a virágárusokat- a villamosmegálló közelébe-, s külön elárusítóhelyet biztosítanak a létesítménynek szintén ezen az oldalán a biotermelőknek és a hagyományos magyar ételeket forgalmazóknak. Ugyanakkor azon a részen, ahol jelenleg zöldséget és gyümölcsöt árulnak, a Predeal utca felőli oldalon a húskereskedők, az ellenkező oldalon pedig a pék ipari termékeket forgalmazók kapnak helyet. A zöldség-gyümölcs szektor 2175 négyzetméteren fog elterülni 380 asztallal, a hús-hal 472 négyzetméteren 14 rekesszel, a tej-tojás 315 négyzetméteren, a pékipari szektor 292 négyzetméteren és 16 rekesszel. Emellett például az első emeleten a közélelmezési övezetnek biztosítanak majd teret, 860 négyzetméteren 10 helyiséget és 106 helyet, melyhez egy minimum 100 helyes erkély fog tartozni.

Ciucur Losonczi Antonius