Késtek a tanügyi fizetések

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes
Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes
Gondok voltak Bihar megyében a tanügyi alkalmazottak fizetéseivel, emiatt csak a tegnapi nap folyamán kapták kézhez járandóságukat az érintettek. Megérdeklődtük, mi okozta mindezt.

Nem működött az az országos számítógépes program, amely kiszámolja az alkalmazottak fizetését, válaszolt kérdésünkre Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes. A fizetéseket 14-én, illetve 15-én, azaz múlt héten, szerdán, illetve csütörtökön kellett volna kézhez kapniuk a tanügyi alkalmazottaknak, de ehhez képest, miután az ezt megelőző vasárnap folyamán újrainstallálták az említett programot, csütörtökön újabb módosításokat végeztek rajta, s végül pénteken vált ismét működőképessé. Remélhetőleg aznap minden iskola eljuttatta a fizetési iratokat a bankokba, mondta a főtanfelügyelő helyettes. Voltak, akik már pénteken megkapták a fizetésüket, de a legtöbben a tegnapi nap folyamán számíthattak erre, keddre valószínűleg nagyon kevés kifizetés marad hátra. Attól kezdve, hogy az iratokat eljuttatták a bankokba, már utóbbiakon múlik, mikorra történnek meg a tényleges kifizetések.

Törvény szerint

Az új országos számítógépes program azt számolta be normának, amit a tanítók esetében 2007 óta órabérben fizetnek ki, tudtuk meg Pásztor Gabriellától, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatójától. Mivel mindez plusz normákat generált, ezt a program túllépésként értékelte és megakadt. Egyes iskolák mindenféle írásbeli utasítás nélkül levagdosták a plusz normákat, így az érintett tanítók kisebb fizetéseket kaptak volna, ez hatalmas indulatokat gerjesztett – mondta el az iskola igazgatója. A Szacsvay iskolában tantestületi és vezetőtanácsi üléseket tartottak, s mindenki egyetértett azzal, hogy tiszteletben tartják a törvényt és nem folyamodnak ilyen jellegű változtatáshoz. Egyúttal átiratot küldtek minderről a tanfelügyelőségnek és az oktatási minisztériumnak. „Ha összeszámolom, összesen hat gyűlést tartottunk ez ügyben, s ezek során nyilvánvalóvá vált, hogy mindannyian, tanítók, tanárok, kisegítő személyzet, abban hiszünk, hogy a törvény ereje felsőbbrendű bármilyen utasítással szemben, bár valójában még csak utasítás sem volt. A tantestületet dicséri, hogy szolidárisak voltak a tanítókkal” – tette hozzá Pásztor Gabriella.

Közösséget vállaltak

Zsíros Anikó, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója is arról számolt be: a gond megoldódott, a hétfői nap folyamán a tanügyi alkalmazottak kézhez kapják a fizetésüket. Valójában a program a kisebbségi nyelveken oktató tanítók szempontjából volt hibás, ugyanis számukra a román órákat plusz óraként fizetik, de a program normaként tüntette fel ezeket. „A tanári kar közösséget vállalt a tanítónénikkel és mindannyian úgy döntöttünk, hogy minthogy utóbbiak kisebb fizetést kapjanak, inkább várunk és addig senki nem kap fizetést” – mondta az igazgató, aki azt is hozzátette: mindez azért is érintette érzékenyen mindannyiukat, mert eredetileg a fizetésnap tizedikén volt, januárban értesítést kaptak arról, hogy ezentúl tizennegyedikén lesz, de még ez is eltolódott egy héttel.

Neumann Andrea

Címkék: , ,