Késnek a kártyák – ki a felelős?

Késnek a kártyák – ki a felelős?
Késéseket és szabálytalanságokat konstatáltak az egészségügyi kártya bevezetésével kapcsolatban. Cseke Attila volt egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatos véleményét is megkérdeztük.

Az egészségügyi minisztérium közleményben tudatta: a miniszterelnök ellenőrző testületének jelentése szerint késések és szabálytalanságok történtek az egészségügyi kártya bevezetésével kapcsolatban. „Amennyiben bebizonyosodik, kik a vétkesek, felelni fognak a törvény előtt” – áll a napokban kiadott közleményben, amely szerint az egészségügyi minisztérium az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb bevezessék a kártyát, mely különösen fontos a hazai egészségügyi rendszer számára.

Szabálytalanságok

A szóban forgó jelentés szerint a kártya bevezetését a 2010 szeptemberében tartott kormányülésen hagyták jóvá, Cseke Attila akkori egészségügyi miniszter, valamint Lucian Duță, a CNAS elnöke által kezdeményezett memorandum nyomán, s mint eldőlt, 2011 januárjától kellett volna nekifogni a kártyák kiállításának, oly módon, hogy mind a 18,5 millió biztosított le legyen fedve mintegy másfél év alatt. Az Imprimeria Națională lebonyolította a közbeszerzési eljárást (19,8 millió lej értékben a polikarbonát-lapokra, s 12,9 millió euró értékben a mikrochipekre), viszont végül nem kezdte el a kártyák kinyomtatását, a memorandumban foglalt bizonyos tevékenységek késése miatt, ez pedig mostanáig 1,2 millió eurós deficitet generált. A jelentés szerint – egyéb szabálytalanságok mellett – a CNAS elnökének, valamint az Imprimeria nyomda igazgatójának nem kellett volna jóváhagynia azt, hogy a Román Postának legyen exkluzív joga a kártyák elosztására, ugyanis a posta nagyobb díjszabásokat alkalmaz, mint ami a memorandumban meg lett állapítva. A testület felügyelői szerint Lucian Duță, a CNAS volt elnöke nem tett eleget kötelezettségeinek, s ez vezetett oda, hogy még 2012 végén sem fogtak neki a kártyák kinyomtatásának.

Nem történt lépés

Mindezzel kapcsolatban Cseke Attila volt egészségügyi tárcavezető kérdésünkre elmondta: mióta Eugen Nicolăescu lett az egészségügyi miniszter, most először ért egyet vele – nevezetesen abban, hogy felelniük kell azoknak, akik miatt késik a kártyák bevezetése – viszont a történtek felgöngyölítését Nicolăescunak pont a saját első mandátuma alatt történtekkel kellene kezdenie. Ennek során ugyanis hozzájárulását adta a 2006 évi egészségügyi törvényhez, mely megszabta, hogy 2008 januárjáig be kell vezetni a kártyákat. Ehhez képest a teljes akkori mandátuma úgy telt el, hogy egyetlen lépés sem történt ez ügyben. Most pedig ismét eltelt 1,2 év mandátum mindenféle előrelépés nélkül. A projekt lebonyolítása különben első sorban az egészségbiztosítási pénztár felelőssége, a minisztériumnak közvetlen felelőssége nincs ebben, folytatta Cseke Attila, aki viszont – mind mondta – mindent megtett azért, hogy bevezessék a kártyát, mely Magyarországon húsz éve működik és a hazai egészségügyi rendszer számára is nélkülözhetetlen. „Én mutattam be a kártyát, mert nyomást szerettem volna gyakorolni a pénztárra, hogy minél hamarabb gyakorlatba ültesse, de hatásköröm nem volt ahhoz, hogy ezt megvalósítsam”.

Balkáni politizálás

Cseke Attila szerint egyébként most is az a legfontosabb, hogy vezessék be. „Én már két éve nem vagyok miniszter, de akkor egy bizonyos fázisban volt, most pedig az USL megtalálja a pénztár volt elnökét, akivel egyébként nagyon sok konfliktusom volt, és őt hibáztatja a késésért. Nem szeretem a balkáni politizálást, amikor megmagyarázzuk, hogy miért nem csinálunk meg valamit. Inkább próbálja meg jobban megcsinálni, mint mások” – fejtette ki az RMDSZ-párti parlamenti képviselő.„Jó lenne, ha minél hamarabb bevezetnék a kártyát, de ha a miniszter a felelőst keresi a késésért, akkor a saját irodájában kell kutatnia”- összegezte Cseke Attila.

Neumann Andrea