Késik a tanügyiek fizetése

Több ezer Bihar megyei tanügyi alkalmazott mintegy egyhetes késéssel fogja megkapni a fizetését, tudtuk meg a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) Bihar megyei képviselőjétől.

Országszerte hasonló a helyzet, tájékoztat a Mediafax hírügynökség: mindez egy tavaly decemberi minisztériumi rendelet miatt történik, mely januártól lépett érvénybe, s amely nyomán a kincstárak más módon kell kiutalják a tanügyi alkalmazottak fizetését. Simion Hancescu, a FSLI országos elnöke szerint a pénzügyminisztérium új rendelkezése tovább bürokratizálják a rendszert, mivel e szerint külön kell kiszámítani az összegeket az alsó tagozatoknál, a gimnáziumi, illetve a líceumi osztályoknak tartott órák szerint, azonban sok pedagógus mindhárom ciklusban tart órákat. Hancescu szerint a változtatást lépcsőzetesen kellett volna gyakorlatba ültetni, épp az ilyen kellemetlenségek elkerülése végett.

Gheorghe Blaj, a FSLI Bihar megyei elnökhelyettese szerint arról van szó, hogy újraosztották a pénzt a tanintézetek között, s a számlák időszerűsítése időbe telik. A tanintézetek a hónap elejétől a hónap közepéig kapják meg a kincstárakból az alkalmazottak fizetésére való összeget, s természetszerűen a késés azokat a tanintézeteket érinti leginkább, ahol a fizetéseket a legkorábban szokták kiosztani. „De akármi is áll a háttérben, ez egy teljesen abnormális helyzet, hiszen sok alkalmazottnak bankrészleteket kell fizetnie és senki nem téríti meg számára a késedelmi kamatot” – hangsúlyozta ki Blaj. Mint megtudtuk, Bihar megyében mintegy 8500 a tanügyi alkalmazottak száma, s a késés mindenképp több mint a felüket érinti.

Címkék: ,