Késik a kifizetés

Késik a kifizetés
Késik az észak-erdélyi autópályát építő amerikai vállalatnak szánt pénz kifizetése, mivel a román kormány egyelőre csak az idénre tervezett összeg 30 százalékát folyósította.

Mihai Grecu, az autópályák, országutak kezelésével és építésével megbízott állami vállalat (CNADNR) vezérigazgatója bejelentette: a társaságnak egyelőre csak 140 millió eurót utalt át a kabinet. Ez az idénre tervezett mintegy 500 millió eurónak csak a 30 százalékát teszi ki, írtas a román sajtó pénteken. A vezérigazgató szerint ilyen körülmények között csak az amerikai Bechtel vállalat jóindulatán múlik, leállítja-e vagy sem a munkálatokat. Ennek elkerülése érdekében a CNADNR megpróbál más autópálya-tervezetekből pénzt elvonni, olyanokból, ahol az építkezés megkezdését csak az év második felére tervezik. Grecu reméli, hogy minél hamarabb dönt a kormány a költségvetés-kiegészítésről, és akkor majd rendeződhetnek az észak-erdélyi autópálya kifizetése körüli gondok.
A Bechtel szóvivője, Bogdan Sgarcitu elmondta, hogy ők egyelőre folytatják a munkálatokat, és remélik, hogy megkapják maradéktalanul a tervezett összeget.
– Igaz, hogy vannak hátralékaink, de nem kell attól tartani, hogy leállnak a munkálatok – nyilatkozta Tánczos Barna, a román közlekedési minisztérium államtitkára. A román kormány tavaly 185 millió eurót költött az észak-erdélyi autópályára, az idén viszont már körülbelül 500 millió eurót irányoztak elő a költségvetésben, hogy 2009-ig befejezhessék a jelenleg építés alatt álló Kolozs megyei 52 kilométer hosszú, valamint a Bihar megyei 64 kilométeres útszakaszt.
A Bors és Brassó között haladó 415 kilométer hosszú autópályát 2013-ban tervezik befejezni. Költségeit eredetileg 2,2 millió euróra becsülték, de már a kormány is elismerte, hogy akár kétszer is többe kerülhet.