Késes támadás volt Párizsban

Két személy meghalt a támadásban
Két személy meghalt a támadásban
Hírügynökségi jelentések szerint egy férfi késsel a kezében őrjöngött Párizs belvárosában. Nyolc embert szúrt meg, ketten a helyszínen életüket vesztették. Egyelőre nem lehet tudni, miért támadta meg a járókelőket a férfi. A sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak. A támadásra a Rue Saint-Augustinon került sor, ahol egyik étterem a másikat éri, és nagy a nyüzsgés.


Egy Charles Pellegrin nevű újságíró a Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy ,,Egy előadásról távozóban láttam, hogy az Opera környékén van valami zűr. Igyekeztem közelebb menni, de a rendőrök elküldtek. Csak annyit mondtak, hogy egy őrült négy embert is megkéselt a nyílt utcán.” Az újságíró visszament a színház épületébe, onnan két lövést és szirénák hangját hallotta. Szemtanúkkal is beszélt később, akik megerősítették, hogy négy embert szúrtak le, és hogy a rendőrök lelőtték a támadót. Erről ellentétes jelentések érkeztek, egyes források szerint csak megsebesült és letartóztatták, de ezt nem erősítették meg.

Egy másik szemtanú, Fiona Zanetti egy étteremben ült, ahonnan azt látta, hogy az utcán nagy a zűrzavar, valaki véres felsőtesttel rohant el az ablak előtt.

Charles Pellegrin később a Twitteren azt is közölte, hogy a rendőrség nem egyből lőtt, hanem sokkolóval igyekeztek ártalmatlanná tenni a támadót, amikor ez nem járt sikerrel, akkor nyitottak tüzet. Gerard Collomb francia belügyminiszter a Twitteren méltatta a rendőrség higgadt és gyors reakcióját, amellyel a támadót ártalmatlanná tették.

Szemtanúk szerint a merénylő Allahu akbár! kiáltással támadt a járókelőkre, ezért, és mivel a cselekményt az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára (bár ezt a szócsöveként működő Aamák hírügynökségen keresztül tette, és állítását sem bizonyítékkal, sem pedig részletekkel nem támasztotta alá), a francia hatóságok a késelést terrorcselekményként kezeli.

Emmauel Macron francia elnök közölte, hogy országa nem enged a szabadság ellenségeinek.

(index.hu)