Kérvényezhetők a támogatások

Az APIA szakemberei ismertették a támogatási feltételeket
Az APIA szakemberei ismertették a támogatási feltételeket
A farmerek megkapták a 2011-es évre járó mezőgazdasági támogatásokat, folyamatban van a 2012-es évi támogatások igénylése. Az APIA rendszeresen ellenőrzi a támogatásban részesülő területeket.

Azok, akik elhaladnak Szatmár megye olyan útjain, amelyek mellett mezőgazdasági területek vannak, olyan látvány várja őket, amelyekkel az utóbbi húsz év során nem találkoztak — kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Viorel Pintea, a Szatmár Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója. Kevés a megműveletlen terület, a megművelt földek pedig rendben vannak. Minderre az a magyarázat — tette hozzá Pintea –, hogy az APIA állandó ellenőrzése és a néha kiszabott bírságok arra késztetik a farmereket, hogy műveljék meg a földeket, mert másként nem juthatnak támogatáshoz. Tíz-húsz éve még voltak olyan esetek, amikor az ügyeskedők felvették a támogatásokat, de a földet parlagon hagyták, ma már ilyen példák nincsenek. Újdonságnak számít az is, hogy április elejére sikerült kifizetni minden gazda számára a támogatást.

Újabb igénylések

A 2012-es évre eddig 8500 kérés érkezett az APIA-hoz, az elmúlt évben 22 238 gazda adott le iratcsomót támogatásigénylésre, ebben az évben várhatóan 20 ezer körül lesz a leadott kérvények száma. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebben igényelnek támogatást, hanem azt, hogy növekszik a földvásárlás, csökken a kis területeken gazdálkodók száma. A kérvények leadásakor, egy, a polgármesteri hivataltól kiadott igazolással kell bizonyítani azt, hogy a terület, amelyre támogatást kérnek, nyilván van tartva a mezőgazdasági lajstromban. Pintea felhívta a figyelmet, hogy ha valahol ennek a bizonylatnak a kiadásáért pénzt kérnek, vagy bármilyen adó és illeték kiadásához kötik, azt azonnal jelentsék, ugyanis törvénytelen. A kérvényeket május 15-ig lehet leadni térítésmentesen.

Környezetvédelmi feltételek

Az ősz és a tavasz folyamán az APIA, a Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség ellenőrizte, hogy hol végeztek engedély nélküli tarlóégetéseket. Az ellenőrzés során harmincnégy parcellán találtak ilyen jellegű nyomokat, ezen területek tulajdonosainak vagy használóinak megbírságolása folyamatban van. Pintea arra is felhívta a figyelmet, hogy 2014-től változnak az EU-s szabályok, szigorúbbak lesznek a környezetvédelmi előírások, amelyekre fel kell készüljenek a gazdák. Viorel Bente osztályvezető ismertette az április 9-én elkezdődött és május 18-ig tartó, a juhok és kecskék támogatási igénylésekre vonatkozó kérvények leadásának módját. Csak azokra az állatokra lehet támogatást kérni, amelyek nyilvántartásba vannak véve és megfelelő fülszámmal rendelkeznek. Csak azok az állattartók kérhetik a támogatást, akik rendelkeznek minimum 50 juhval vagy 25 kecskével.

 Elek György