Kérvényezhető az egészség

Kérvényezhető az egészség
Szatmár megye – A Szatmár Megyei Egészségügyi Pénztárnál igényelhető az a típuskérvény, amellyel — indokolt esetben — kérvényezhető a beteg ingyenes külföldi gyógykezeltetése. E-112 nyomtatvány [.doc – 87KB]

Orvosok sem mindig tudnak arról, hogy lehetőség van — indokolt esetekben — ingyenes külföldi gyógykezeletetésre minden olyan európai uniós állampolgárnak, akinek a társadalombiztosítási alapját kezelő intézménye lehetőséget nyújt erre. Románia esetében ez az intézmény az Országos Egészségügyi Biztosítási Pénztár. A megyei egészségügyi biztosítási pénztárnál igényelhető az E 112-es típusnyomtatvány, amellyel kérvényezhető a külföldi gyógykezelés. Két lényeges feltételnek kell megfelelni, amikor kérvényt benyújtják: a szolgáltatásnak szerepelnie kell a Romániában jelenleg érvényben lévő gyógykezelési úgynevezett alapcsomagban, és bizonyítani kell azt, hogy a beteg egészségi állapota romolhat, ha nem kapja meg időben a kezelést. A kérvény mellékletének tartalmaznia kell egy részletes orvosi jelentést, és még külföldi utazása előtt kell engedélyeznie a pénztárnak a kezelést. Bizonyos esetekben utólag is kérhető, de ehhez bizonyítani kell, hogy a beteg állapota miatt nem várhatták meg a kérvény jóváhagyását.

Eltitkolják a kezelési lehetőséget?

A pénztár szakemberei szerint azért alacsony a benyújtott kérvények száma, mert hosszadalmas és nehézkes folyamat a dosszié összeállítása.

Minden biztosítással rendelkező európai uniós állampolgár igénybevehet közegészségügyi szolgáltatást más uniós tagállam intézményében. Ehhez azonban szükség van egy előzetes orvosi vizsgálatra, és egy írásos kérvényre. Dr. Tudor Solomontól, a Szatmár Megyei Egészségügyi Biztosítási Pénztár orvosigazgatójától megtudtuk, hogy eddig három Szatmár megyei lakos vehette igénybe az ingyenes külföldi gyógykezelést. Országosan ebben az évben — az Országos Egészségügyi Biztosítási Pénztár adatai szerint — mindössze 121 kérvényt nyújtottak be, amelyből 84-et hagytak jóvá. Az első negyedévben 14 beteg külföldi gyógykezelése 230 ezer euróba került. Mind a benyújtott, mind a jóváhagyott kérvények száma elenyészően kevés ahhoz képest, hogy hány betegnek lenne szüksége kezelésre. A család- és szakorvosok többsége azonban vagy nem tud erről a lehetőségről, vagy nem meri javasolni a betegeknek, ugyanis a pénztár szakemberei szerint elég nehéz a kérvényhez szükséges orvosi dosszié összeállítása. A dossziénak tartalmaznia kell a beteg anamnézisétől a jelenlegi állapotának részletes diagnosztikai alátámasztásáig mindent, ami segítségére lehet a pénztár szakembereinek a döntésben. Egyébként csatolni kell a dossziéhoz a szolgáltatást nyújtó külföldi intézmény nyilatkozatát arról, hogy az adott időpontban fogadni tudja a beteget.