Kerti munka akad bőven

Akt.:
A tavaszi virágokat is ki lehet ültetni
A tavaszi virágokat is ki lehet ültetni - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ma már hivatalosan is beköszöntött a tavasz, a tennivalóival együtt.

Igazán nem panaszkodhatunk az idei március időjárására, hiszen a fagyokon már túl vagyunk, jó ideig volt száraz az időjárás, ami kellőképpen kiszárította a talajt a szükséges munkálatok elvégzéséhez, most viszont jött egy kicsit nedvesebb időjárás is. Ez pedig pont optimálissá tette a talaj állagát, nedvességét az ültetésekhez, ahogy a növények fejlődésének is kedvez. De lássuk, mi is, ami aktuális ezekben a napokban a kiskertekben.

Metszeni, ültetni

Lassan kifutunk a metszési munkák optimális idejéből, sőt, több olyan gyümölcsfa vagy dísznövény lehet, amelynek a rügyei már megpattantak, így a metszés több kárt okozhat, mint hasznot. Viszont most válik még csak aktuálissá az őszibarackfák termőre metszése. Minden esetben kifelé álló szemre vágjuk vissza, ha pedig túl sűrűen vannak a termővesszők, ritkítsuk meg. Törekedjünk a szellős korona kialakításra, hogy a levegő és a napsütés mindenhova be tudjon majd jutni.

Több olvasónk is érdeklődött, hogy ültethet-e még gyümölcsfát. Ezzel még abszolút időben vagyunk, telepíthetünk gyümölcsfákat, málnát, egrest, ribizlit is. Úgy mondják, ha a növekedés megindul, a rügypattanás megtörténik, akkor szabadgyökerű növényt már nem érdemes ültetni, mert nem tud kellőképpen me­g­gyökeresedni, mire a lombosodás megtörténik. Egy 2-3 éves oltvány még azért nem rendelkezik akkora lombozattal, ami komoly gondot okozna, ha március második felében kerül a földbe a gyümölcsfánk, azzal azonban számolhatunk, hogy nem fog akkorát fejlődni egy később a földbe kerülő fa, mint ha már a hónap elején elültettük volna.

Fűtetlen fólia alá megkezdhetjük az uborka, sárga- és görögdinnye, valamint a többi tökféle palántanevelését. Érdemes a paradicsom- és paprikapalántákat tűzdelni, mivel a növekedési verseny miatt túl hosszú szárat növeszthetnek, ha összeér a levelük. Érdemes némi táp­anyagot is juttatni a palántáknak, ha még nem kerülnek ki a végleges helyükre.

A virágok körül is

Szabadföldbe vethetjük a borsót, spenótot, fejes salátát, retket, petrezselymet, sárgarépát, duggathatjuk a vörös- és fokhagymát. A hónap vége felé vethetjük szabadföldbe a burgonyát, spenótot, sóskát, kaprot, káposztaféléket is. A jégsalátát nyári salátaként fogyasztjuk, ezért márciusban elkezdhetjük a vetését.

A virágoskertben is akad feladat: a rózsa, hortenzia, lilaakác, nyáron virágzó dísz­cserjék metszése, lemosó permetezése, komposzt, táp­anyag talajba dolgozása, díszfű visszavágása, évelők tőosztása, gyomok kikapálása. Metsszük vissza a nyári orgonát, minden hajtáson egy- két rügypárat hagyjunk meg. Az előnevelhető egynyáriak közül ültethetünk jégvirágot, csodatölcsért, őszirózsát. Ha még nem vágtuk vissza a levendulát és a zsályát, akkor azt is végezzük el.

Horváth Imre