Kert az iskola körül

Kert az iskola körül
Nagyvárad – Lezárult az a környezetvédelmi projekt, mely során a nagyváradi Nicolae Balcescu iskola egy pályázat révén sok támogatással új kertet kapott.

Még márciusban indult az a projekt, amely keretében a nagyváradi Nicolae Balcescu iskola és az Ex Nobili Officio Egyesület új kertet kívánt berendezni, létrehozni az iskola E. Marius Cosma utcai főépülete körül. Azt tervezték, hogy, miután eddig csak jóhíre kelt az iskolának az egész városban, adjanak magukra is, és az iskola látványát is javítsák, fogalmazott tegnap a sajtótájékoztatón Ioan Mocanu, az iskola igazgatója. A megpályázott összegből végül 125 tő fát, bokrot, dísznövényt és négy padot sikerült elhelyezniük a teljesen átalakított zöldövezetben.

Buktatók

Mint kiderült, az egész projekt meghaladta az erre fordított 12.500 lej értéket, váratlan kiadások jöttek közbe, használaton kívüli járdákat törtek fel, és oszlopokat döntöttek ki, új kerítést emeltek, hogy teljesen megújuljon az iskola zöldövezete. Így a szülőbizottság, illetve további cégek támogatásával végül 1150 négyzetméternyi területet sikerült beépíteniük. A projekt során nem csupán annyiban mozgatták meg az iskola diákjait, szüleit és tanárait, hogy köveket cipeltek, ástak és fát ültettek, hanem különböző jelentős események, a Föld napja, a Víz napja, az Erdő napja alkalmából változatos rendezvényeket szerveztek. Plakátokat készített, vetélkedett az iskola mintegy 682 diákja, 14 szülő és 35 pedagógus vezetésével. Az akció azonban a vakáció beköszöntével sem fejeződik be. A szünidőben is a szolgálatos tanárok viselik majd gondját az új kertnek, ősztől pedig ismét a diákokra hárul a feladat, hogy ápolják és rendben tartsák a zöldövezetet. S ezzel együtt új feladat is hárult a szülőbizottságra és az iskolára: a teljesen új, színes kert mellé felvetették, hogy az épület zord külsejét is élénkebbé kellene mostmár varázsolni.