Kérjék, ha nem is kapnak

Kérjék, ha nem is kapnak
Belehalnak az influenzába egyre többen, legalábbis idén szokatlanul sokan. A megyei egészségügyi szakhatóság az oltás fontosságát hangsúlyozza. Rajtunk spórolnának.

 

Jelentősen megnőtt idén az influenza okozta halálesetek száma Romániában. Eddig a jelen idényben 26-an vesztették életüket emiatt, míg például tavaly csak egy ilyen esetet regisztráltak. Most Iaşi megyében van a legtöbb ilyen haláleset. A legutóbbi pár nappal ezelőtt történt, akkor egy 65 éves nő halt bele a kórba, ő Vaslui megyében. Ugyanakkor 84 súlyos megbetegedéssel küzdő személy van kórházban jelenleg.

A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóságtól (DSP) kedden megtudtuk: hivatalosan még 3-4 hétig tart úgymond az idény, legalábbis addig monitorizálják a helyzetet.

Megoldás?

A DSP vezetői azt hangsúlyozzák, hogy az oltás a megoldás szerintük. Elismerik ugyanakkor, hogy sokan immár tartanak ettől, mivel a neten mindenféle információkat találnak, amelyek befolyásolják őket. A szakhatóság szerint az oltás káros voltáról szóló anyagok irrelevánsak és hamisak. Ennek ellenére egy-egy ilyen „tájékozott” személy tízet beszél le aztán, vagy ahogy a DSP-nél fogalmaztak kedden, „úgy hat, mint a vízben az olajcsepp”.

A statisztikák szerint idén jóval kevesebben oltatták be magukat, mint tavaly, a lakosság passzív volt. A szakhatóság vezetői szerint nem azzal lehet a gond, hogy ők folytattak gyengébb tudatosító kampányt – bár, hogy akkor mi az oka ennek, azt ők sem tudták megmondani.

Arra kérik a lakosságot, hogy mindenki menjen el a háziorvosához, akár már most is, és jelezze, ha a következő idényre oltást igényelne. Ezen igények alapján készül ugyanis az az előzetes statisztika, hogy hány adagra van szükség országosan. Az így megspórolt statisztikai szaktanulmányért cserébe azonban nem kap lényegében semmit az önként jelentkező polgár. Kérdéseinkre ugyanis a DSP-nél elmondták: valóban azt szeretnék, ha mindenki jelezné igényét a háziorvosnál, de továbbra sem mindenki fog kapni ingyenes oltást. Csak azok számíthatnak erre, akiket valamely rizikócsoportba sorolnak, „az egészségesebbeket valószínűleg elküldik a gyógyszertárba, hogy ott, körülbelül 25–30 lejért maguk vegyék meg az ampullát”. A következő oltási kampány várhatóan október 1-én indul.

Egyébként növekvőben van jelenleg az akut felső légúti megbetegedések száma is. Ebből 6 megyében regisztrálnak szokatlanul nagy értéket, köztük van Bihar is. Itt csak az elmúlt héten 2167 ilyen esetet regisztráltak, tavaly ilyenkor csak 1163 volt. Nő a tüdőbetegek száma is.

Óvatosan!

A DSP sajtótájékoztatóján elmondták még, hogy a múlt héten 9 településen ellenőrizték az önkormányzatok fennhatósága alá tartozó vízszolgáltatást. Büntették például Pályiban a felelősöket, mert nem figyelik a szennyeződés szintjét, és Biharrósa illetékeseit, mert több helyen nem tüntették fel, hogy az adott kutakból nem ivóvíz nyerhető.

Felhívták tegnap arra is a figyelmet, hogy veszélyesek a színes és a gyártás során külön ízesített édességek, sütemények. Különösen gyerekeknek csak nagyon ritkán adjanak ebből, de a felnőttek is a lehető legkevesebbszer fogyasszanak ilyet – kéri a DSP. A gyakori fogyasztás ugyanis az elhízás mellett a szervezetben jelen lévő mesterséges anyagok szintjének jelentős emelkedését hozza. Ez pedig egyre több megbetegedést okoz.

Szeghalmi Örs

 

Címkék: ,


A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .