Kérhetők a gyógykezelőjegyek

Kérhetők a gyógykezelőjegyek
Nagyvárad- Leontin Țîrle, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár vezérigazgatója tegnap bejelentette: január 13-től lehet igényelni gyógykezelőjegyeket a szakminisztérium tulajdonában lévő fürdőhelyekre.

 

 

Sajtótájékoztatót tartott kedden Leontin Țîrle, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár vezérigazgatója, melynek egyik témája az állami nyugdíjrendszer biztosítottjai, illetve nyugdíjasai által igényelhető gyógykezelőjegyek kiutalása volt. Kifejtette: a 2012-es költségvetési törvényben a gyógykezelések átlagköltségét annak alapján állapították meg, hogy idén körülbelül ugyanannyi kedvezményezett lesz, mint tavaly, vagyis országosan 1.575.307 személy. 2011-ben egyébként Bihar megyében 8550 kérvényt regisztráltak, melyekből 6918-at bíráltak el pozitívan. Bihar megyei gyógyüdülőhelyre 4604-en mehettek, a legkeresettebb Félixfürdő volt (2341), majd Püspökfürdő (1413), Tenke (743) és Biharfüred (107) következett a sorban. Ebben az esztendőben január 13-tól, péntektől lehet kérvényezni gyógykezelőjegyeket, egyelőre csupán a szakminisztérium tulajdonába lévő gyógyfürdőkbe, vagyis a Püspökfürdőbe, Amarára, Menyházára, Kovásznafürdőre, Govorára és Olănești-re. A többi helyre versenytárgyalást írnak ki, és miután szerződést kötnek a szolgáltatókkal, valószínűleg február 1-től igényelhetőek majd utalványok ezen központokba is. Mint ismeretes, egy kezelés időtartama 12-18 nap, egy naptári évben pedig egy kedvezményezett részére csupán egyetlen gyógykezelőjegy utalható ki. Az odaitélési kritériumokról, valamint a szükséges iratokról bővebb információk az intézmény váradi székhelyén: Dunării utca 6. szám, a 0259/472.237-es telefonszámon vagy a www.cjpensiibihor.ro honlapon kaphatóak.

 

Munkakörülmények

 

Más témára áttérve Leontin Țîrle arra hívta fel a figyelmet: újdonságnak számít, hogy idéntől kezdve a speciális munkakörülmények újrafelmérése érdekében, a munka- és egészségügyi minisztériumok közös rendelete alapján egy bizottság alakult, mely a helyszíni terepszemlét követően dönt arról, hogy valóban speciális munkakörülményekről van-e szó. Ezért a munkáltatók, közösen a szakszervezeti vezetőkkel vagy a munkaegészségügyért és – biztonságért felelős személyekkel legkésőbb július 1-ig kérvényezniük kell az újraértékelést. A testület köteles elemeznie a benyújtott dossziékat és legkésőbb szeptember 30-ig határozatot kell kibocsásson arról, hogy elutasító vagy pozitív választ ad a kérvényekre.

Ugyanakkor az erre vonatkozó kormányhatározatok értelmében 2012. január 1-től lehet megújítani a 2011. december 31-én érvényüket vesztett, a különleges munkakörülményekre vonatkozó véleményezéseket. Fontos tudni, a véleményezések megújításától számított 10 napon belül a munkáltatóknak jelezniük kell a területi nyugdíjpénztáraknál, hogy mindez megtörtént, és be kell nyújtsák a munkahelyi alkalmazottaik listáját. Ugyanakkor saját költségükön bizonyos időközönként biztosítaniuk kell a különleges körülmények közt dolgozók orvosi vizsgálatát és gondoskodniuk kell arról, hogy 2012. december 31-én a munkahelyeken normális körülmények legyenek biztosítva. Mint elhangzott, a múlt évben Bihar megyében 46 kereskedelmi társaság foglalkoztatott különleges munkakörülmények közt 3746 biztosítottat, és 15 cégnél, illetve közintézményben 368-an dolgoztak speciális munkacsoportokban.

 

TB-BEVALLÁSOK AZ ANAF-NAK

 

Leontin Țîrle bejelentette: 2012. július 1-től az adóhatóság (ANAF) veszi át a nyugdíjhivataltól az engedéllyel rendelkező egyéni vállalkozók, illetve azon magánszemélyek tb-bevallását, akik független jövedelemforrásra tesznek szert. Az átadási-átvevési folyamat három hónapot fog igénybe, július 1-től pedig ezen fizikai személyek az ANAF területi kirendeltségeinél kell befizessék tb-hozzájárulásaikat.

A vezérigazgató ugyanakkor arról is beszámolt, hogy december 31-ig elhalasztották annak bevezetését, hogy a nyugdíjasok kártya típusú utazási igazolványt kapjanak.

 

Ciucur Losonczi Antonius