Keresztény fiatalok farsangja Micskén

Keresztény fiatalok farsangja Micskén
Bihar megye – Több, mint száz fiatal gyűlt össze péntek este a micskei Balogh Péter Művelődési Házban, hogy keresztény szellemben, kultúrált körülmények között együtt búcsúztassa a telet, és temesse el a farsangot.

 

 

A zord időjárás ellenére a nagyváradi római katolikus egyházmegye margittai esperesi kerület hat települése (Tóti, Margitta, Szalacs, Szentjobb, Monospetri, Micske) képviseltette magát a MEKIF 2012 (Margittai Esperesi kerület Keresztény Ifjúságának Farsangja) elnevezésű rendezvényen. Nagyváradról Vakon Zsolt püspöki titkár kiséretében érkeztek a fiatalok. A vízkereszt és a nagybőjt közötti időszak a bálok, mulatságok ideje, amikor számos katolikus, keresztény közösségben rendeznek farsangi mulatságot, tudtuk meg Giosanu Leonard házigazdától, az esperesi kerület ifjúsági referensétől, aki miután köszöntötte az egybegyülteket, a farsang hagyományát ismertette.

 

Jelmezek felvonulása

 

Beszélt a farsang történetéről, mint az évszázadok óta évente megismétlődő ünnepsorozatról, mely a mulatozás időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt. Jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományra épül. A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és másnap hamvazószerda már a nagybőjt első napja. A program jelmezbemutatóval egybekötött felvonulással folytatódott, ahol miden résztvevő bemutatta az általa választott jelmezt és tánctudásával kápráztathatta el a zsűrit és a jelenlévőket. Mint minden farsangban, idén is megelevenedtek a rajzfilmfigurák, a mesehősök, az állatvilág apraja nagyja, és királyok is felvonultak a nagyérdemű előtt. A négy tagból álló zsűri (Duma Ferenc, Vakon Zsolt, Kurila Gábor és Kosztandi Mihály) a mozgáskultúra mellett minősitette a fiatalok leleményességét, talpraesettségét, kreativitását is.

 

Parodisztikus temetés

 

Legeredményesebbnek a szalacsi Hip-Hop csapat, a micskei Piroska, a szentjobbi Obelix és Ördög bizonyult, de jutalomban részesült Szörnyella de Frasz, Harisnyás Pippi, Pókember, Indián és a Rapper is. Ezután Olah Márta műsorvezető és Leo atya vezetésével a jelenlévők akadályversenyen vettek részt, ahol minden település csapata megmérethette ügyességét, fizikai rátermettségét, izgalmas pillanatokat generálva mindenkiben. Az esemény zárásaként a jelenlévők, miután a papnak beöltözött fiatal fiú elbucsúztatta a farsangot, vidám “gyászmenettel”kivonultak az épület elé és parodisztikusan eltemették azt. Minden közösség fiatalja emléklappal a kezben és jó érzéssel a szivben, élményekben gazdagodva mondott búcsút a 2012-es farsang idejének, bizonyitva, hogy keresztény fiatalként, egy közösséghez tartozva is lehet tartalmasan, kultúráltan szórakozni, és így összeszedettebben átélni majd a nagybőjt kegyelmi idejét.

Kuzsma Tünde

Címkék: , ,