Kerékpárral az Érmelléken és a Hegyközben

A túra résztvevőinek csoportképe a szentjobbi katolikus templom lépcsőjén
A túra résztvevőinek csoportképe a szentjobbi katolikus templom lépcsőjén
Mintegy 150-en vettek részt a Diószeget, Hegyközszentimrét, Szentjobbot, Hegyközszentmiklóst és Székelyhídat érintett, nagyjából 36 kilométeres biciklitúrán szombaton. A Bor útján egyéb nevezetességekkel is ismerkedtek.

A Bihar megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség (TDMÜ, Agenția de Management al Destinației Bihor) és a Bihar Megyei Tanács közös szervezésében június 10-én került sor a Fedezzük fel Bihar megyét kerékpáron elnevezésű túrára, melyen a kerékpár szerelmesei az Érmellék és a Berettyó-völgye jelentősebb szőlő- és bortermelő településeivel ismerkedhetnek meg. A biciklis túra a Bor útja nevet kapta, mindazonáltal a résztvevők a magyar többségű lakossággal bíró vidékek egyéb nevezetességeivel is ismerkedhettek. A szervezők elsősorban nagyváradi résztvevőkre számítottak, ezért a megyeszékhely vasútállomásától autóbuszokat biztosítottak az azt igénylőknek, de vonaton is el lehetett jutni a kerékpárokkal szombat reggel Bihardiószegre, ahol a Zichy kastély volt a kiindulópont, majd a helyi Mados és Szőnyi pincészetekben lehetett bort kóstolni. Az útjuk Hegyközszentimrére vezetett, ahol az Úr pincészet volt az egyik célpont, a helyi halastó a másik, hiszen utóbbi is a horgászok, túrázók kedvenc célpontja. Szentjobb felé indultak innen, útközben, egy erdei pihenőhelyen tartottak “hidratálási szünetet”.

Családias turistaút

A Nyulas erdő felől érkeztek kora délután a kerekezők Szentjobbra, magunk ott csatlakoztunk hozzájuk ott-tartózkodásuk idejére. A megállóhely a római katolikus templomnál volt, ahol Zatykó Jácint alpolgármester köszöntötte az érkezetteket, László Sándor pedig a település, a templom és a Szent Jobb történetét ismertette a többségében román ajkú hallgatósággal. Mindeközben dr. Bántó Norbert, a TDMÜ ügyvezető igazgatója elmondta lapunknak: 150-en vágtak neki a mintegy 36 km-es túrának ( 16 km földúton), nagyrészt nagyváradiak, de voltak, akik Belényesből, sőt, Vaskohsziklásról autóztak be a megyeszékhelyre, hogy csatlakozzanak a csoporthoz, melynek nagyjából 2/3-a román, 1/3-a magyar ajkú volt. A legfiatalabb résztvevő 3 éves volt, ő még utas volt egy kerékpáron, aki már tekert is, 10 éves, a legidősebbek 50 év körüliek voltak. Bár voltak, akik nagyobb tempót diktáltak, nem versenyről, hanem egy családias, baráti hangulatú, turistaútról volt szó, hangsúlyozta dr. Bántó Norbert, hozzátéve: voltak, akik bár vonattal, vagy busszal érkeztek reggel az indulásra, csak oda szóló jegyet váltottak, visszafelé már biciklivel szándékoztak indulni este Váradra.

Havonta túráznak

Időközben befejeződött a templomban az ismertető, mire a sokaság kijött, megérkezett Pásztor Sándor, aki elnökeként a Megyei Tanács további támogatását ígérte a hasonló akciók szervezéséhez. A szentjobbi házigazdák vendégeiket a középkori várrom ásatásának megtekintésére, illetve energiapótlásra invitálták – be kell vallni, a kalácsnak és az innivalónak nagyobb sikere volt, mint az ódon falmaradványoknak. A templom előtti lépcsőn még készült egy csoportkép, aztán a kerékpárosok újra nyeregbe pattantak, hogy autós felvezetéssel Hegyközszentmiklós felé fordítsák a kormányokat. Ott a termál strand volt a cél, de nem hosszas strandolásra (bár a hőségben biztos nem esett volna rosszul), csupán egy pihenőhelyként, majd utolsó állomás Székelyhíd volt, a Stubenberg kastély (ma a Gyermek Jézus Gyerekotthon). Dr. Bántó Norberttől még megtudtuk: az érintett települések önkormányzatai mind partnerek voltak a szervezésben. A TMDÜ tervezi, hogy tavasztól őszig havonta tartanak hasonló túrákat, a legközelebbire júliusban lehet számítani, amikor a Barátka-környéki fatemplomokat állítják a fókuszba.

Rencz Csaba