Kerékpáros körút a mozgás, az olvasás és az erdélyi erődtemplomok népszerűsítése érdekében

Illusztráció
Illusztráció
Brassó-Nagyszeben útvonalon kerekezik végig az ország több könyvtárosa, hogy ezáltal is népszerűsítsék az olvasást, a kerékpározást és az erdélyi erődtemplomokat.

A Ciclobiblio 2017 résztvevői között lesz Kiss László, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárosa is, aki két évvel ezelőtt a Fekete-tengertől az Északi-tengerig pedálozott több mint 3.000 kilométert, hogy felhívja a figyelmet az iskolai, egyetemi könyvtárak fontos társadalmi szerepére.
Kiss László tájékoztatása szerint a kerékpáros körútra augusztus 28-a és szeptember 1-je között kerül sor, és a Brassó Megyei Könyvtár épülete elől indulnak.
A könyvtáros elmondta, mintegy 350 kilométert fognak megtenni Brassó, Sepsiszentgyörgy, Segesvár és Nagyszeben között. Az idei év tematikája az erődtemplomok, de a következő években akár Dobrudzsában, Moldvában vagy a Bánságban is szeretnének kerekezni, hogy ezekben a régiókban is felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára, magyarázta az AGERPRES hírügynökségnek Kiss László.
A körút szervezőihez bárki csatlakozhat, csupán annyi kikötésük van, hogy megfelelő felszereléssel érkezzenek a kerékpározni vágyók.
Kiss elmondta, a körút másik célja bebizonyítani az emberek számára, hogy a könyvtárosok nem ülő életmódot folytatnak, hanem nagyon sokan közülük aktívan sportolnak. Ennek legékesebb példája Avram Iancu petrozsényi könyvtáros, aki a Duna forrásától a Fekete-tengerig úszik a napokban.

www.agerpres.ro