Kerékpáros közlekedés Szatmárnémetiben

Kerékpáros közlekedés Szatmárnémetiben
Egyre nagyobb az igény egy rendezett, biztonságos kerékpáros közlekedés lehetőségére Szatmárnémetiben, amihez szükség lenne a városvezetés elkötelezettségére, de a kerékpárosok szigorúbb ellenőrzésére is.

Szatmárnémetiben is egyre többen váltanak át két kerékre, felismerve, hogy a kerékpározás a meleg időszakban nemcsak kellemesebb, mint az autós közlekedés, hanem esetenként gyorsabb is lehet annál. Sokan azonban azért nem ülnek biciklire mert -jogosan-, veszélyesnek tartják az autók között való lavírozást, és ez így is marad mindaddig, amíg a megyeszékhelyen meg nem valósítanak egy az egész várost átfogó, rendezett, és biztonságos kerékpárút-hálózatot. Biciklivel sétát tettünk a városban, megnéztük, hogyan lehet eljutni Szatmárnémetiben kerékpárral a Károlyi úttól a Kossuth-kertig. Évtizedek óta létezik biciklisáv a Károlyi út mindkét oldalán, amit tábla is jelez, viszont olyan elhanyagolt állapotban van, hogy a kerékpárosok a gödrök kikerülése okán gyakran kénytelenek a járdán folytatni útjukat, nem beszélve arról, hogy a bal oldali sáv évek óta az autók megszokott parkolóhelye, tehát egyáltalán nem használható. Megjegyzendõ, hogy a kerítés és bokorsáv közé beszorított keskeny kerékpársávok egyirányúak, de semmi sem jelzi irányukat. Két, szemben közlekedõ biciklis nem fér el rajtuk, mégis láthatóan már megszokásból minden irányban bicikliznek rajta, bár a legtöbb biciklis inkább a járdán közlekedik. A Golescu hídon folytatódó kerékpársávok is egyirányúak, a legtöbb kerékpáros azonban lusta átmenni a zebrán a másik oldalra, azonban nem is kéri számon rajtuk senki a szabályos közlekedést.
 
Sûrû forgalomban
A hídról leérve kerékpárosunk az úttesten kénytelen folytatni útját, találékony manőverekkel kerülgetve az autókat a sűrű forgalomban. Bár kevesen tudják, több mint egy éve már a régi központ körforgalmába is behajthatunk két keréken, onnan pedig az Eötvös (Alexandru Ioan Cuza) utcán végig haladva térhetünk rá az Árpád (Vasile Lucaciu) utcára, majd a Sugár útra, és meg is érkeztünk a Kossut-kertbe, ahol kellemes sétát tehetünk a lombok árnyékában. Érdekes tény, hogy sem a Kossuth-kertben, sem annak bejáratánál nem találni biciklitárolót, elhelyeztek viszont egyet a közeli kocsma elõtt, amely (ottjártunkkor) dél körül, tömve volt kerékpárokkal. Reménykedjünk abban, hogy csak „üdítőt” fogyasztani tértek be a kerékpárok tulajdonosai, mert ha nem így lenne és a rend őrei is rendesen végeznék a dolgukat, megszondáztatva őket, bizony borsos büntetésekre számíthatnának.