Kerékpáros felvonulás és kampány

Kerékpáros felvonulás és kampány
Bihar megye – Figyelemfelkeltő kerékpáros felvonulást szervezett szombaton a Bihar megyei Erdélyi Kárpát Egyesület, a Bihar megyei RMDSZ részvételével.

A hideg, borongós időben mintegy húszan gyülekeztek a Nagyváradi Polgármesteri Hivtal előtt, az EKE-Bihar megye tagjai, valamint szimpatizánsok. Grim András, a szervezet szóvivője elmondta: az akció célja az, hogy az egészséges életmódot, és a környezetvédelmet népszerűsítsék, hiszen ezek a fenntartható fejlődés elengedhetetlen feltételei. A kerékpárutak kiépítése is fontos – s ez nálunk elég kezdetleges stádiumban van. Léteznek ugyan ilyen utak, de az emberek többsége nem is tud róluk, a gépkocsivezetők pedig parkolónak használják. Azt is megemlítette: Nagyváradon szinte lehetetlenség kerékpáral közlekedni, a gépkocsivezetők egyáltalán nincsenek tekintettel a bringázókra.

Sokba kerülne

Az akcióval másrészt azt üzenik, hogy az RMDSZ felvállalja a környezetvédelemért, az egészséges életmódért folytatott harcot is – nyilatkozta Kiss Sándor Elek, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke, aki szintén résztvett a túrán. Európai város nem képzelhető el bicikliutak nélkül, viszont ezek kiépítése nagyon sokba kerülne, mondta. Nagyvárad nem „erre lett tervezve”, így nem is könnyen kivitelezhető, kormánytámogatásra, vagy uniós pénzalapokra lenne szükség erre a célra.

 

Neumann Andrea