Kerekasztal-megbeszélés

Szatmár megye – A nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje, Kovács Jenő kerekasztal-megbeszélésre invitálta a székház nélküli Rekettye Kulturális Egyesület tagjait. Távlati tervek.

Az egyesület szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámlója szerint, a találkozóra április 26-án került sor, Kovács Jenő kezdeményezésére. A megbeszélésen számtalan kérdés terítékre került, így az egyesület székházproblémája is. A kulturális egyesület részéről Konglovits Évát kérdeztük, aki elmondta, hogy miután székház nélkül maradtak, a nagykárolyi Művelődési Ház igazgatójával kötöttek szóbeli egyezséget arról, hogy előre leegyeztetett időpontban használhatják a kulturális intézmény termeit, cserébe fellépést vállalnak a Művelődési Ház rendezvényein. A képviselő elmondása szerint, ennek a jószándékú „segítőjobbnak” köszönhetően az egyesület folytathatja munkáját. Konglovits elmondta továbbá, hogy a polgermesterjelölttel folytatott megbeszélés sem gyors, sem konkrét megoldást nem hozott ugyan, de legalább szóbakerült problémájuk, s ha nemis máról holnapra, de a jövőben legalább bízhatnak valamilyen megoldásban.

Rekettyés tervek

Így a jelenlegi kényszermegoldás tovább tart, ennek ellenére a Rekettye Kulturális Egyesület folytatja tevékenységét, s a közeli jövőt illetően is konkrét tervekkel készül. Első körben május végén Szamosújvárra látogatnak, az ott megrendezésre kerülő néptánc fesztiválra. A kirándulás alkalmával a fiatalok ellátogatnak a közelben levő Szék községbe is, amely jellegzetes tánc- és népviseleti kultúrájáról nevezetes, s nem mellesleg a helységből származik „táncház” szó maga. Ezt követően pedig gyereknapon szerveznek programot az összes gyerek részére akik a tánccsoportokba járnak.

Július hónapban pedig az egyesület mindhárom tánccsoportja részt vesz a Bihar megyei Bors községben megrendezésre kerülő egyhetes néptánc táborban. A csoportok most közös koreográfia összeállításán fáradoznak, s az új táncot remélhetőelg a közönség is hamarosan megtekintheti a közeljövőben megrendezésre kerülő tavaszi fesztivál keretén belül, melyet a nagykárolyi Művelődési Ház szervez.