Kerekasztal a Lisszaboni Szerződésről

Kerekasztal a Lisszaboni Szerződésről
Nagyvárad – Hétfő délután a Lisszaboni Szerződés következményeiről szervezett kerekasztal-beszélgetést a nagyváradi Agora Egyetem.

A Lisszaboni Szerződés- egy lépés az Európai Egyesült Államok irányába? címmel hétfő este kerekasztal- megbeszélést szervezett a nagyváradi Agora Egyetem keretében működő Európai Tanulmányok Intézete. A rendezvényen dr. Misu-Jan Manolescu rektoron kivül előadást tartott dr. Salvo Ando, az olaszországi Kore Egyetem vezetője, volt honvédelmi miniszter, dr. Alfio D’Urso, a Catanzaroi Egyetem professzora, dr. Stefan Herchi egyetemi lektor, közösségi jogszakértő és dr. Ioan Stan egyetemi lektor, nemzetközi jogász. A tanácskozáson (melyre meghívást kaptak a váradi közintézmények és a diákság képviselői is), a jelenlevők áttekintették az Európai Unió eddigi történetét, és arra keresték a választ, hogy miként fogja befolyásolni az uniós állampolgárok életét az európai alkotmány helyettesítése céljából kigondolt Lisszaboni Szerződés.

Az EU története

Egyebek mellett elhangzott: az Európai Unió eddigi története hullámzóan alakult, hurráoptimista időszakok és szkeptikus periódusok váltogatták egymást. De Gaulle-tól a nyolcvanas évekig a nemzetek Európájáról folyt több vita, a franciák bizalmatlanok voltak, az angolok pedig a kultúrájukat féltették. Ezután a “szerződéskötések korszaka” következett, és egyre több szó esett az állampolgárok biztonságáról és jogairól. Az EU történetében a hidegháború vége, majd a kelet-európai bővítés számított fordulópontnak, egy újabb mérföldkövet pedig az alkotmányról szóló viták jelentették. Az elkövetkezendő időszakkal kapcsolatban többen azon véleményüknek adtak hangot, hogy nem lenne szerencsés, ha két sebességes Európa alakulna ki, mert a világnak egy erős és egységes kontinensre van szüksége.

Ciucur L. Antonius