Képzőművész–aligazgató a belényesi iskolában

Képzőművész–aligazgató a belényesi iskolában
Bihar megye – Legalább négy évtizede annak, hogy Belényesben legutóbb magyar nemzetiségű pedagógus iskolavezetői beosztásban volt. Szeptember óta Miklós János a Nicolae Popoviciu Általános Iskola aligazgatója.  

A 2007-2008-as tanév kezdetén vette át a belényesi N.Popoviciu iskola igazgatását Alina Ciolos, mellette pedig az aligazgatói teendőket Miklós János vállalta el egy évre szóló kinevezéssel. Az ismert képzőművész, aki a Megyei Tanácsban az RMDSZ-frakció tagja, több, mint három évtizede van a tanári pályán, így sok tapasztalatot kamatoztathat manapság, amikor egyre inkább szükség van arra, hogy az iskolavezetők menedzserek is legyenek. Már többször próbálták megyőzni, hogy vállalja el az iskola vezetését, sőt, zene és rajz szakos tanfelügyelői állás betöltésére is kérték, de ezekre eddig nem sikerült rávenni, mondta el Miklós János.

Magyarul az elemiben

A N.Popoviciu egy nagy iskola hétszáznál több diákkal (18 I-IV osztály 348, és 15 V-VIII osztály 364 diákkal), a tanerők száma a kisegítő személyzettel együtt meghaladja a százat. Az idén 40. „születésnapját” ünneplő (1968-ban alapították) iskolában a központifűtés vezetékeinek cseréje, a tornaterem rendbetétele zajlik, és már kész a terv egy új épületszárny megépítésére, melyben konyha és étterem, illetve könyvtár kap helyet az új osztálytermek mellett. Az iskolában magyar nyelvű oktatás is zajlik, igaz, csak elemi, összevont (I-III, II-IV) osztályokban. A gyerekek általában az iskolában maradva folytatják további tanulmányaikat, és nagyon jól helytállnak, tudtuk meg az aligazgatótól, aki a városi önkormányzattal meglévő kapcsolatukat nagyon jónak minősítette.

Termékeny alkotói év volt

Elkerülhetetlen volt a kérdés, hogy az „aligazgatóság” miként hat a képzőművész életére. Miklós János úgy vélte, hogy, bár kevesebb ideje jut az alkotásra, a 2007-es egy nagyon gazdag, termékeny év volt: kiállításai voltak, magyarországi és erdélyi művésztelepeken fordult meg, albumai jelentek meg, könyvborítót illusztráltak alkotásaival. Ugyanakkor egy kis kritikát is elkönyvelhettünk, ugyanis Miklós János úgy érzi, a román média sokkal jobban elismeri, megfogalmazása szerint „futtatja”; például a magyar nyelvű irodalmi lapok, kiadványok nem ismerték még fel, nem tartanak számot alkotásaira, sem önállóan, sem illusztrációkként.

Rencz Csaba