Képzőművész házaspár kiállítása

Bíró Lajos és felesége, a finn származású Sipra Hannele Ihanus
Bíró Lajos és felesége, a finn származású Sipra Hannele Ihanus
Kedden, a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey–ház) nyílt meg a Mátészalkán élő művészházaspár, a tyukodi születésű Bíró Lajos, és felesége, a finn származású Sipra Hannele Ihanus szobrász– és festőművészek közös kiállítása.

A két művész lapunknak elmondta, a szatmárnémeti múzeummal úgy léptek kapcsolatba, hogy a mátészalkai és a szatmárnémeti városi múzeumok Mindennapi kenyerünk címmel nyertek egy pályázatot, amelynek megvalósításakor az ő kemencéjükben sütöttek házi kenyeret, hogy azt lefilmezzék. A ma nyíló kiállításon több mint ötven festményük, szobraikról készült fotók és kisplasztikák láthatók.

 

A művészházaspár

 

Bíró Lajos a budapesti Művészeti Szakközépiskolában, majd a Képzőművészeti Akadémián végezte tanulmányait, 1988–tól Mátészalkán él és dolgozik, előtte egy évig élt Finnországban. Felesége Finnországban végezte a főiskolát, majd ösztöndíjjal Budapestre jött továbbképzésre, ahol megismerkedtek és házasságot kötöttek. Bíró Lajos realista szobrász, alkotásai főként társadalmi lények, így a szobrászat teljes skáláján alkot. Készít érmet, kisplasztikákat és főként közösségi szobrokat. Az ő munkája a mátészalkai Szent István lovasszobor, a Kálvin–szobor, a Kossuth–szobor, a fehérgyarmati Sárkányos kút és sok más szobor és térplasztika Mátészalkától Amerikáig. Spira Hannele Ihanus elvont struktúrákat és formavilágot tükröző szobrászatára a viking művészet hatott. Bronz tárgyai sajátos harmóniát sugároznak. Az Oroszlán díszkút című alkotása 1994–ben került ajándékként Mátészalka közterére, de még számos közösségi alkotásai fedezhetőek fel Magyarország városaiban és Finnországban is.