Képzés az USA-ból: Character First!

Képzés az USA-ból: Character First!
Bihar megyében is beindul a Character First! nevű amerikai jellemformáló/-erősítő program. Erről is megegyezés született amikor az USA-ban tárgyalt egy Bihar megyei illetékesekből álló delegáció.

Keresik már a helyet a megye több városában is ahhoz a programhoz, amely Character First! néven az USA-ból indult és a világ számos országában működik. A vonatkozó megyegyezés Indianapolisban és Chicagóban született meg. Beszámoltunk róla ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államokban folytatott egyeztetéseket október 20-28 között egy Bihar megyei delegáció , amelynek tagja volt mások mellett Gheorghe Bondar, Feketebátor polgármestere, Silviu Odobasianu, Belényes polgármestere, Vasile Budau, Bondoraszó polgármestere, Florian Cosma, Rév polgármestere, Szeghalmi Örs, lapunk szerkesztője, ez erdon.ro portál munkatársa, Smaranda Scridon a Megyei Közpénzek Felügyelőségének ügyvezető igazgatója. A küldöttség Radu Tirle független szenátor, európai parlamenti képviselő meghívására vett részt sokrétű megbeszéléseken az USA-ban, ahol számos más megbeszélés mellett – amelyek egy részéről lapunkban már hírt adtunk – tárgyalt az Institute In Basic Life Principles (IBLP) nevű intézet vezetőivel dr. Bill Gothard igazgatóval, George Mattix külkapcsolatokért felelős osztályvezetővel és Rodger J. Gergeni-vel, az intézet indianapolisi területi központjának igazgatójával is Indianapolisban és Chicagóban.

Csatlakozik a megye is

Szerteágazó tevékenysége részeként az IBLP működteti azt a jellemformáló/-erősítő programot, amelynek neve Character First! (A jellem mindenek előtt!). Ezt a program lényegében szemináriumok, felkészítők sorozata, amelyek az egyén jellemének erősítését célozzák. Létezik iskoláknak szánt változat, de például az USA-ban – a termelékenység, eredményesség fokozása érdekében – több nagyvállalat is igényelte ezt a képzést alkalmazottai számára, s ezekben az esetekben a cégek profiljához, igényeihez és céljaihoz igazítják a programot. Mi több, az Államok egyes börtöneiben a kurzusok adaptált változatával az elítéltek társadalomba való reintegrálódását is segítik.

Romániában is működik már egy ideje a képzések sorozatának iskolai változata. A faklutatív órák keretében Beszterce, Bákó, Hargita, Iasi, Olt, Dolj és Maros megyék egyes tanintézeteinek diákjai hallgathattnak előadásokat olyan pedagógusoktól, akik amúgyis az adott iskolákban tanítanak, s akiket az amerikai intézet kiküldött felelősei készítettek fel. Ennek a programnak a beindítására vállakozna Bihar megyében is több település. A delegációban részt vevő polgármesterek többsége úgy vélte, az általuk vezetett települések iskoláiban be lehetne vezetni a programot. Ez gyakortalilag semmiféle költséggel nem jár. A szükséges tankönyvek lefordított változatai pedig már megtalálhatóak az IBLP Bukarestben létesített központjában, s ha döntés születik arról, hogy megyénkben mely településeken induljanak az előadások, az anyag hamar eljuttatható az előadókhoz. Egyelőre főleg Belényes és Bondoraszó jelezte részvételi szándékát, de a többi település elöljárója is megfontolja a program bevezetését.

 

Mi ez?

A Character First! program első változatát Tom Hill, az amerikai Kimray nagyvállalat vezetője ötlötte ki. Oklahoma Cityben lévő vállakozása ugyanis 1991-ben a tönk szélére került: a termelékenység csökkent, az alkalmazottak egyre rosszabb munkát végeztek, napirenden volt a lógás, a munkahelyi drogfogyaztás. Ekkor dolgozta ki és tette kötelezővé Hill a szóban forgó jellemformáló programot. Ezt 1996-ban már Oklahoma City rendőrsége is átvette, majd egyes iskolák is érdeklődni kezdtek az adaptált változat iránt. Nemsokára Texas, Arkansas és California államok is bevezették a programot, amely ezután intézményesült, nemzetközivé nőtt,  és különböző válfajai jelenleg 24 országban futnak. A program romániai központja Bukarestben van, koordinátora egy román disszidens, Paul Copu, akivel szintén egyeztettek az USA-ban a Bihar megyei küldöttség tagjai.