Képviselői fogadóórákon járnak a civilek

Akt.:
Képviselői fogadóórákon járnak a civilek
Hétfő délután a székhelyükön sajtótájékoztatót tartottak az Oradea Civica nevű civil szervezet képviselői, melyen vádak hangzottak el az RMDSZ ellen. Az ügyben Szabó Ödön parlamenti képviselő, megyei ügyvezető elnök válaszreakcióját is közöljük.


Hétfő délután a székhelyükön sajtótájékoztatót tartottak az Oradea Civica nevű civil szervezet képviselői – Sebastian Duma elnök, Cosmin Bursasiu alelnök, Dumitriu Vasile titkár és Nicusor Florin Tirnavan egyesületi tag -, melyen arról számoltak be, hogy szerintük mi történt a Szabó Ödön parlamenti képviselővel és Derzsi Ákos szenátorral folytatott beszélgetésükön, akiknek részt vettek a múlt héten a fogadóóráin. Elmondásuk szerint a büntetőtörvénykönyv kapcsolatos törvénymódosítások miatt felveszik a kapcsolatot az RMDSZ, valamint a kormánykoalíciót alkotó PSD és ALDE Bihar megyei törvényhozóival, és pártelnökeivel, hogy számon kérjék őket. Először azonban az RMDSZ-szel végeznek- következik Biró Rozália képviselő és Cseke Attila szenátor, megyei elnök-, majd a PSD és az ALDE vezetőihez mennek.
A sajtótájékoztatóan olyan állítások és vádak hangzottak el az RMDSZ ellen, miszerint egyet mond és más tesz, nem képviseli az erdélyi magyarok érdekeit. Az Oradea Civica vezetői szerint felháborító, hogy állításuk szerint Szabó Ödön kijelentette, hogy ma Romániában az igazságszolgáltatás egy ügyész irodájában folyik. Azt is aggasztónak és veszélyesnek nevezték, hogy az RMDSZ-ben pártfegyelem van, és olyan szakértők foglalkoznak különböző szakterületekkel, mint például Márton Árpád a joggal. Meglátásukban az is súlyos kijelentés, hogy Romániában nem lehet bízni az igazságszolgáltatásban. Emellett felszólították az RMDSZ-t, hogy aktívan csatlakozzon azon aláírásgyűjtéshez, melynek célja, hogy büntetett előéletűek ne láthassanak el közfeladatokat.

Reakció

– Valóban találkoztam az urakkal. Két nagyon fontos dolgot mondtam el éspedig, hogy az RMDSZ a legérdekeltebb egy jól működő jogállamban, hisz ott betartják a törvénybe foglalt kisebbségi jogokat. Ma Románia nem egy ilyen ország. Ma az átlagember szintjén az a kép alakult ki, hogy egyesek mindenáron börtönbe dugnák Dragneat, mások meg felmentenék és egyik is, másik is erre a célra írná a törvényt. Az RMDSZ egyikkel sem ért egyet, nem akarjuk felmentetni, ha bűnös és nem akarjuk elítéltetni, ha ártatlan. Az RMDSZ nem személyekre akarja szabni a törvényeket, hanem elvekre. Világosan elmondtuk, hogy az európai direktívák és az alkotmánybíróság döntését akarjuk először törvénybe foglalni. Az urak felkészültségére jellemző volt, hogy azt sem tudták, hogy például a büntetőtörvénykönyvet az RMDSZ nem szavazta meg. Elmondtam, hogy a magyar embereknek nehéz egy olyan igazságszolgáltatásban bízni ahol bíróságon államosítják vissza Sepsiszentgyörgyön a református iskolát, szüntetik meg Marosvásárhelyen a katolikus iskolát, veszik vissza a Bánffy-birtokokat és nem adják vissza Gyulafehérvári katolikus érsekség intézményi vagyonát. Elmondtam, mi abban vagyunk érdekeltek, hogy világos törvények legyenek ahol nincs titkosszolgálati paktum arról, hogy miként viselkedjenek a bírók, ügyészek. Azt tapasztaljuk, hogy üldözik azokat a kollégákat, akik segítették az egyházainkat, mint például Markó Attilát vagy a református egyház jogászát. Mi egy normális országot akarunk, ahol nincs sem ügyészi sem bírói, sem titkosszolgálati visszaélés és ahol nem tekintik a magyarokat nemzetbiztonsági kockázatnak. Végezetül jeleztem, hogy a párbeszédre mindig nyitott marad a szövetség, de a szélsőséges véleményekkel nem tudunk mit kezdeni – nyilatkozta a Bihari Naplónak Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius