Képesek akár meghalni is, de…

Szima Gábort is kirázza a hideg, amikor a szurkolók buzdítják a Lokit.

Az utóbbi években a debreceni labdarúgás eljutott arra a szintre, hogy nem csak maga a futballcsapat, a DVSC-AVE Ásványvíz tekinthető a legjobbnak az országban, hanem a hajdúsági szurkolótábor is a legfantasztikusabb kicsiny hazánkban. Egy kiváló gárdának a legjobb fanatikusok járnak!
– Amikor csakis a buzdításról van szó, akkor valóban egyedüli az, amit a Loki-tábor produkál; amikor felhangzik a Hajrá, Debrecen!, vagy a B-közép rákezd a különböző rigmusokra, akkor engem is kiráz a hideg és jóleső érzés fog el, hogy ennyire szeretik a debreceni csapatot – alkotott véleményt a hajdúsági szurkolókról Szima Gábor, a DVSC-AVE Ásványvíz elnöke.

A Loki őszi hazai bajnoki meccsei – képekben

Debreceni VSC-Zalaegerszegi TE: DVSC-ZTE 2005.07.30.
Debreceni VSC-MTK: DVSC-MTK 2-2
Debreceni VSC-Bp. Honvéd: DVSC-Honvéd 2005.09.03.
Debreceni VSC-Újpest FC: DVSC-AVE Ásványvíz–Újpest 2-2 2005.09.19.
Debreceni VSC-Diósgyőri VTK: DVSC-DVTK 05_06_2
Debreceni VSC-Vasas: A Vasas is 2–2-t ért el a Loki ellen 2005.10.03.
Debreceni VSC-Pécs: DVSC-Pécs 2005.10.23.
Debreceni VSC-FC Fehérvár: DVSC-AVE Ásványvíz–Fehérvár 2005.10.30.
Debreceni VSC-Sopron: DVSC-Sopron 3-1
Debreceni VSC-Budapest Honvéd: Loki-Honvéd 2005. 12. 03.
A tavaszi meccsek képei:
Debreceni VSC-Kaposvár: DVSC-Kaposvár 2-1 2006.03.04

A drukkereink nagyon tudják imádni a csapatot, de ugyanők pillanatok alatt sárba is tudják tiporni mindazokat, akiket korábban annyira istenítettek. Megmondom őszintén: büszke vagyok a Loki szurkolótáborára, de egyben nagyon bánt és fáj, amikor a nézőink egy része igazságtalanul szidalmaz bárkit is a gárdából, amikor nem az elvárt sikereket hozza a csapat. Szerintem ez nem helyes; tudomásul kell venni, hogy a klubvezetők, a szakmai stáb és maguk a játékosok is emberek, így mi is hibázhatnak – de ezért nem szükségszerű belegázolni a lelkivilágunkba. A DVSC szurkolókat jelenleg az jellemzi, hogy képesek meghalni a csapatért, de ha nem megy a szekér, akkor ellene is tud fordulni a kedvenceinek. Sajnos ez nagyon szélsőséges megnyílvánulás: ha nyer a csapat ők az istenek, ha kikapnak, akkor fejeket követel a publikum egy része. Szerintem az lenne az ideális – a nemzetközi példát alapul véve –, ha egyenletesen szeretnék a szurkolók a Lokit. Erre nagyon jó példa volt egy Liverpool–Chelsea angol bajnoki rangadó, ahol hiába szenvedett hazai pályán 4–0-ás vereséget a Pool: a szurkolók mégis megtapsolták a csapatukat a meccs végén.

Szurkolók
A Szívtiprók Ultras Debrecen honlapja. Képek, beszámolók, linkek.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az elnök szerint mennyire lehet kritikus a kedvenc csapatával szemben a szurkoló?
– A drukkereknek is el kell fogadniuk, ez egy sport, ami magában hordozza annak lehetőségét is, hogy egyszer-egyszer vereséget szenved a csapat és ezt méltósággal el kell tudni viselni, mind a játékosoknak, mind a szakvezetésnek, mind a szurkolóknak. A megítélésem szerint akkor kritizál jogosan a szurkoló, ha folyamatosan gyenge produkcióval rukkol elő a gárda. Szeretnék megosztani egy érdekes statisztikát a szurkolóinkkal: a DVSC az utóbbi három évben a bajnoki mérkőzéseken még soha nem kapott ki kétszer egymás után – szerintem ez igen figyelemreméltó teljesítmény – reflektált a felvetésre a DVSC első embere, Szima Gábor.

„Soha nem vagyunk egyedül!”

– Gondolom, mondanom sem kell, milyen felemelő élmény teltházas meccseken pályára lépni s mennyire hátborzongató érzés, amikor csak nekünk szurkol az egész stadion. Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen Debrecenben nekem csakis a jóból adatott meg: amikor felkerültünk, akkor is rengetegen jártak a meccseinkre és amikor a légióskodás után visszatértem a Lokiba, akkor is zsúfolásig telve voltak a lelátók – osztotta meg benyomásait az olvasókkal a DVSC csapatkapitánya, Sándor Tamás. – Egyszerűen fantasztikus a szurkolótáborunk, a buzdításuk óriási erőt és önbizalmat ad a számunkra, plusz motivációt jelent, hogy nem csak hazai környezetben számíthatunk rájuk. Nem emlékszem olyan idegenbeli összecsapásra, ahol ne lettek volna debreceni szurkolók, beleértve a bajnokikon túl a hazai, illetve a nemzetközi kupamérkőzéseket is. Páratlan érzés, hogy ennyire velünk vannak, hogy ennyire törődnek velünk az emberek: soha nem vagyunk egyedül. Hazai viszonylatban páratlan az, ami körülveszi Debrecenben a futballt: mindig beszélnek a Lokiról az emberek, állandóan napirenden van a csapat. Az élet minden területén vannak túlzottan kritikus emberek, ezalól a futballpálya sem kivétel, de szerencsére a többség valóban él-hal a labdarúgásért és a DVSC-ért és tisztában van azzal, hogy ugyanazért a célokért küzdünk!

B. N.

Kapcsolódó anyagok:

  • Hozzáállásból jelesre vizsgáztak
  • A vérüket adták a győzelemért
  • Megtalálták a sebezhető pontokat
  • Győzelem zárt kapuk mögött
  • MTK-DVSC: zárt kapuk mögött