Képes riport Észak-Írországból

Képes riport Észak-Írországból
Nagyvárad- Szerdán a Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art Egyesület szervezésében a nagyszalontai Sapungi Béla alkotásaiból nyílt kiállítás a Sas-palotabeli stúdióteremben. Április 25-ig látogatható.

 

Szerda délután a Tavirózsa Fotóklub és az Euro Foto Art Egyesület szervezésében a nagyszalontai Sapungi Béla alkotásaiból nyílt egyéni tárlat a Sas-palotabeli stúdióteremben, Utcai falfestmények Észak-Írországból címmel. A vándorkiállítás anyagát 50 színes, 30×45 centiméteres méretű fénykép képezi, melyek különleges körülmények közt készültek az észak-írországi Belfastban. A vernisszázson Tóth István fotóművész, egyesületi elnök köszöntötte a megjelenteket. Megtudtuk tőle, hogy Sapungi Béla egy általa indított fotótanfolyam végzőse, aki a közelmúltban jelezte neki, hogy ki szeretné állítani a képeit, s ő örömmel tett eleget ezen kérésnek, többek közt azért is, mert keveset tudunk a bemutatott vidékről, ennek történelméről, a fotók pedig egy számukra is érdekes korszaknak a lenyomatai.

Gyermekkori álom

Sapungi Béla elmondta, hogy gyermekkori álma volt, hogy egyszer eljusson Belfastba- amikor a kilencvenes években hallott a protestánsok és a katolikusok közti konfliktusokról-, s ezen óhaja tavaly szeptemberben, illetve decemberben teljesült. Megjegyezte: Bihar megyében talán csak annyit lehet tudni, hogy ott készült a Titanic, pedig a város területileg és lakosságszám szempontjából is sok azonosságot mutat Váraddal. Dr. Ramona Novicov műkritikus a kiállítást a művészet nyelvezetére átültetett képes riportnak nevezte, megjegyezve, hogy a művészet humánusan tud beszélni olyan tragikus eseményekről, mint például a polgárháború. A nyitórendezvényen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész, aki stílszerűen két szigetországi zeneszerző: Edward Elgar és Cyrill Scott szerzeményeit játszotta. A képeket a www.eurofotoart.com honlapon is meg lehet tekinteni, vagy személyesen is, ezen szándékot a 0741/212.111 és 0765/249.881 telefonszámokon vagy a cfno.ro@gmail.com, eurofotoart.ro@gmail.com drótposta címeken lehet jelezni.

Ciucur Losonczi Antonius