Ország-világ

2020.11.12. 13:13

Müller Cecília: a magyar települések 85 százalékát érinti a pandémia (videó)

A kórházban lévő halálos betegektől a családtagok a koronavírus-járvány ideje alatt is elbúcsúzhatnak, hiszen ez egy alaptörvényben rögzített jog – közölte Müller Cecília a koronavírus elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A rendőrség ellenőrzi a szabályokat

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a rendőrség megkezdte a szabályok betartásának ellenőrzését, valamint ismertette az intézkedéseket. Elmondta, szerda este alig voltak az utcákon, akiket ellenőriztek, igazolták, hogy joggal vannak az utcákon. Az elmúlt 24 órában 273 ember szegte meg a kijárási tilalmat, közülük 70 embert feljelentettek írja tudósításában az Origo.

A vendéglátó helyekre is új szabályok vonatkoznak

Hét esetben intézkedtek a rendőrök az üzlet bezárásra, mert megszegték a szabályokat. Egy budapesti sörözőt bezárattak 30 napra, mert nyitva volt, ott öten voltak, akik alkoholt is ittak, őket pedig feljelentették. Egy Fiumei úti presszóban négy vendéget találtak, akik közül hárman ittak is, ráadásul a pultos nem jól viselte a maszkot.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Vidéken is ellenőriznek

Egy negyedik kerületi és egy encsi vendéglátóhelyet is ellenőriztek.

Európában rosszabb a helyzet

Számos európai ország lényegesen rosszabb helyzetben van közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az intézkedések azért szükségesek, hogy csökkenjenek a személyes találkozások, így a fertőzöttek kevesebb embernek tudják átadni a vírust.

Ne a bírságolás legyen a visszatartó erő

Már nem tudni, hogy pontosan ki fertőzött, ezért voltak szükségesek az újabb intézkedések. Ne csak a bírságolás ténye legyen visszatartó erő, hanem a felelősségtudat mondta Müller Cecília.

Jobb helyzetben van Magyarország

Európa-szerte nagy bajok vannak mondta a tiszti főorvos. Számos ország a teljesítőképessége határához ért folytatta. Szerinte európai összehasonlításban Magyarország jobb helyzetben van, a fertőzöttek tekintetében 10., a halottak számában a 15. helyen van Magyarország, de felhívta a figyelmet, hogy ezeket a számokat nehéz összehasonlítani, mert más szempontok alapján regisztrálják a halottakat az egyes országok. Magyarországon mindenkit regisztrálnak, aki megfertőződött, még ha a halál oka nem feltétlen a koronavírus.

Mindenkit ellátnak

A cél, hogy mindenki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon közölte Müller Cecília. Elmondta, a betegek legnagyobb részénél enyhe tünetek vannak, így ők otthon tudnak gyógyulni. A több fertőzött közül természetesen többen kerülnek kórházba, ami leterheli az egészségügyi rendszert tette hozzá.

Az aktuális adatok

3927 fővel emelkedett az azonosított fertőzöttek száma, és meghalt 87 beteg ismertette az aktuális járványügyi adatokat Müller Cecília. A halottak között volt egy 20 éves is mondta. Továbbra is igaz, hogy a halottak túlnyomó része krónikus beteg, csak 7 százaléknál nincs más alapbetegség.

Szinte mindenhol ott van a vírus

A magyar települések 85 százalékán már azonosítottak fertőzöttet, de mindenkire úgy kell tekinteni, hogy hordozza a vírust, akár tünetmentesen is mondta az országos tiszti főorvos. Szerinte emiatt is fontos betartani a szabályokat. Felhívta a figyelmet, hogy a fiataloknál is lehet súlyos következménye a vírusnak, igaz kis számban, de az idősebb családtagokat is megfertőzhetik, ezért felelősségük van.

Be kell tartani a szabályokat

A halottak átlagéletkora 76 év közölte. Felhívta a figyelmet, hogy nem tudni, milyen szövődményei lehetnek a vírusfertőzésnek, ezért be kell tartani a szabályokat.

164 szociális intézményben jelent meg a vírus

Fontos a szociális intézmények védelme, ezért Müller Cecília kérte a fenntartókat, hogy mindent tegyenek meg, hogy minél kevesebb fertőzés forduljon elő. Jelenleg 1600 intézményből 164-ben jelent meg a vírus. Hat intézményben már az első hullámban is voltak fertőzöttek. Mindössze négy százalék a gondozottak között a pozitivitási arány, a gondozóknál ez az arány egy százalék, tehát közülük ennyien fertőződtek meg. Ma van a szociális munka napja, erről is megemlékezett az országos tiszti főorvos.

Egyedi méltányossággal lehetséges a látogatás

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a látogatási tilalom ellenére, el lehet búcsúzni a kórházban a végstádiumban lévő betegektől a hozzátartozóknak. Ehhez egyedi méltányosság szükséges, erről tájékoztatták az intézményeket is. A védőruházatot az intézménynek kell biztosítania beteg látogatásakor.

Az igazolásokról

Kiss Róbert elmondta, hogy a kormányzati portálon található munkáltatói igazolás egy minta, segítség a kijárási tilalom idején történő utcán tartózkodás igazolásához, ettől formailag eltérő, azonos tartalmú igazolás is elfogadható. Az egyéni vállalkozók maguknak állítják ki az igazolást és maguknak is írják alá.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos egy korábbi sajtótájékoztatón

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában