Képek a hagyomány ápolásáért

Bihar megye – Nemrég nyílt meg Vas Géza kolozsvári fotóművész kiállítása Margittán az Árpád-házi Szent Margit római katolikus templomban.

A fotóművész a margittai Helios fotóklub meghívásának eleget téve immár sokadik alkalommal hozza el képeit a városba, ezzel is ápolva a helybeli, valamint a kolozsvári fotóművészek között kialakult kapcsolatot. A fotók a kalotaszegi, torockói, valamint széki népviselet sajátosságait mutatják be. A kiállítást Kovács Bianka és Bodor Edina népdalénekesek nyitották meg, akik hagyományőrző csángó népdalokat adtak elő. A továbbiakban felszólalt Bradács Alíz Ildikó, a margittai RMDSZ elnöke és a Helios fotóklub tagja, aki üdvözölte az érdeklődőket, és megköszönte az anyaországból eljött vendégek jelenlétét is.

Vencselley István, Kállai Gábor és felesége Etelka, Varga József, valamint Rádi Bálint fotóművészek elmondták, hogy mindig nagy szeretettel jönnek vissza Margittára. A szót átvéve, a kiállító fotóművész elmondta, hogy a fotózás számára nemcsak hobbi, de szenvedély és dokumentálódás is. Véleménye szerint a hagyományőrzés sajnos elmúlik, de a fotókban tovább élhet. A képek üzenetet hordoznak a megmaradásért, a hagyomány ápolásáért.

Három hétig

A fotók között nemcsak portrékat találunk jellegzetes népviseletbe öltözött „lányokról és legényekről’’, de torockói szobabelsőt, valamint falunapokat és konfirmálást megörökítőeket is. A képek a Kolozsvár környéki népviseletet is híven tükrözik. A kiállítást három hétig tekinthetik meg az érdeklődők az Árpád-házi Szent Margit római katolikus templomban.