Keményen kezdtek a szatmári lányok

A Szatmárnémeti Városi Sportklub megszakította a BCT Alexandria női kosárlabdacsapat veretlenségi sorozatát, és nagyon jó játékkal verte déli ellenfelét az idei első hivatalos meccsén.

Lendületes mérkőzésen, szép játékkal verte a BCT Alexandria együttest a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata, az élvonalbeli bajnokság középdöntőjének első mérkőzésén. Orosz, Bjork és Drake pontjaival a második percben már 8–0–ra vezetett a hazai szatmári együttes, három perccel később pedig egyenlítettek (8–8), a 7. percben pedig vezetést szereztek a déliek (10–11). Nem sokáig örülhetett az előnynek a vendégcsapat, ugyanis a két újonc, Teilane és Mehmedics révén ismét a VSK vezetett (15–12). 19–17–es állásról kezdődött a félidő előtti utolsó tíz perc. A BCT rendkívüli pontatlan volt, két alkalommal pedig a 24 másodperces támadóidőt is elnézték. A második negyedben összesen két pontot szereztek Mădălin Piperea és Călin Voicu edzőpáros tanítványai, ehhez nyilván szükség volt a VSK jó védekező játékára is. Teilene és Dracke minden labdáért harcolt, a blokkolásokkal pedig megőrjítették az alexandriaiakat. A végelszámolásnál a lett származású, majd’ kétméteres lánynak 7, míg az amerikai játékosnak „csupán” 2 blokkolást jegyeztek. Orosz is szenzációsan játszott, a szatmári lány felvállalta a vezér szerepét, az ellentámadásoknál pedig megállíthatatlan volt. A meccs végén egyébként Dan Fleşeriu elsősorban a szatmári születésű játékos teljesítményét emelte ki. „Remélem tartani tudja ezt a tempót a bajnokság végéig” – mondta a szakvezető.

A meccs második felében sem változott a játék képe. Az történt a pályán, amit a szatmáriak akartak, egy kétperces 12–0–ás sorozat után pedig 36–25–ről 48–25–re vitték az eredményt. Innen már nem tudott fordítani a BCT, bár az utolsó percig küzdöttek. A szatmári lányok sem adtak alább a lendületből, és ugyanolyan jól összpontosítottak a védelemben, mint a meccs elején.

„Nagyon nehéz meccs volt. Figyelni kellett a cseréknél is, mivel a BCT edzője nagyon spekuláns, az ellenfél minden hibáját kihasználja. Alexandriának nincs jó csapata, viszont egy összeszokott csapat, és ez sokat számít. Most is győzni jöttek, szerencsére mi is jól játszottunk. Másrészt hiányzott a csapatból Claudia Pop is, vele a pályán több játéktere lett volna Dracke–nek” – összegezte Fleşeriu. A szatmárnémeti lány azért nem játszhatott a szombati bajnokin, ugyanis az előző klubja nem akarja kiadni a zöldkönyvét. A barcelonaiak elhallgattak információkat az európai szövetséggel szemben, ezért késik Claudia Pop játékos engedélye. „Általában egy hét alatt rendeződnek a hasonló ügyek. Viszont a spanyolok akadékoskodnak. Remélem tisztázódik a helyzete, és számíthatok rá már a következő meccsen is” – tette hozzá Fleşeriu.

A VSK első fordulóbeli ellenfele egyébként veretlenül zárt a bajnokság alapszakaszában, a Délkeleti Csoportban. Ráadásul az alexandriaiak eddig mindig megnyerték a szatmáriak elleni első bajnokit. Fleşeriu csapata így megszakított két sorozatot, és megtette az első lépést a kitűzött cél felé: a bajnoki döntőben való szereplés.

Eredmények

Női kosárlabda, A–osztály, középdöntő, A1–es Csoport, 1. forduló

Szatmárnémeti VSK – BCT Alexandria 66–41 (19:17, 13:2, 18:11, 16:11).

VSK (pontok száma, lepattanók, gólpasszok): Drake (12, 7, 1), Orosz (18, 9, 0), Dunca, Mehmedics (17, 3, 2), Giurgiu (0, 1, 0), Băluţă (2, 4, 1), Klein (6, 0, 0), Bjork (8, 4, 0), Teilane (3, 13, 0).

További eredmények

SCM Craiova – Sepsiszentgyörgyi Sepsi BC 74–51 (10:13, 28:11, 14:14, 22:13)

Temesvári Bega BC – Aradi ICIM 57–80 (12:18, 12:17, 17:24, 16:21)

Rapid – Bukaresti Olimpia 72–54 (19:18, 19:3, 21:13, 13:20).

Az állás: 1. Szatmárnémeti VSK, 2. ICIM, 3. Craiova, 4. Rapid, 5. Olimpia, 6. Sepsi BC, 7. Bega BC, 8. Alexandria.

Címkék: , ,