Kellemes kihívás: a Zóna

Kellemes kihívás: a Zóna
Nem félelmetes, nem tartogat riasztó elemeket, nincs odabent sötét. Fölösleges tehát félni az ilyen közkeletű téveszméktől. Ellenben logikai kihívásokkal, szórakoztató csapatmunkával vár.

 

Véget ért már a tesztidőszak, úgyhogy élesben megy a játék: az érdeklődők előtt nyitva áll Nagyváradon a Zóna – amelynek lényege egyébként épp az, hogy zárva van, s ki kell jutni belőle. Az ötlet lényege, hogy egy vagy több teremből egy órán belül kell kijutni, ehhez szükséges megtalálni a titok nyitját jelentő tárgyakat, üzeneteket, azokat megfelelően értelmezve követni az így összeálló utasításokat, s ennek révén nyitni ki a belépéskor ránk zárult ajtót. Az egyre népszerűbb parapark-koncepció jelenti a dolog alapját – mégsincs benne semmi paráztató. Van viszont logikai feladvány, némi ügyességet igénylő elemek. A kijutás csapatmunkát igényel, ezért egyszerre 2-5 személy számára ideális szórakozás. A csapatok szabadon állhatnak össze és jelentkezhetnek az egy órás játékra.

Zónatörténet

A helyszínt egy régi bérház biztosítja Nagyváradon. Az az épület, ahol a Moszkva kávézó található. Egy szinttel feljebb kezdődnek a ma már nem lakott emeletek, s ott az egyik lakrészt alakították át a játékhoz a Moszkva felelősei. A kávézó egyik tulajdonosa, Lénárt Zoltán árult el még többet szerkesztőségünknek a részletekről. „Az alapötlet Budapestről indult, egy romkocsma pincéjéből, azon a megbeszélésen mi, a váradi Zóna megalkotói nem vettünk részt, hanem kommentekből és egyéb fórumokról szereztünk infót. Úgy döntöttünk, Nagyváradra is elhozzuk ezt az élményt s ezt a projektet – de az itteni adottságokhoz igazítva. A mi koncepciónk az volt, hogy a Moszkva hangulatába illeszkedjen a kialakítás, minden – a csapatok által odabent megoldandó – feladat a saját ötletünk volt” – meséli.

Néhány hónappal ezelőtt láttak neki a Zóna kiépítésének. Az első lépés a helyiség kialakítása, festése, berendezése volt. Ekkor még nem volt kész koncepciójuk, de közben papíron már dolgoztak rajta. „Akkoriban nem voltak meg a konkrét feladatok, inkább csak elképzelés, hogy egyik következzék-e a másikból, vagy akármilyen sorrendben végrehajtva is el lehessen jutni a kijutásig. Erre építettük később a konkrétumokat” – mondja Lénárt Zoltán. Ezt követően szerezték be a szükséges tárgyakat: több hétig tartott a gyűjtés, sokszor az ócskapiacon „szüreteltek”, máskor az utcán láttak meg szükséges tárgyakat, s próbálták megvásárolni azokat. A szükségesnél jóval több feladatot készítettek végül, majd beindult a tesztidőszak. Ismeretségi körükből összeálló csapatok voltak a tesztalanyok, s az ő élményeik alapján alakították végül a mostani stílusra a Zónát.

Érdekességek

A lényeg tehát, hogy a jelentkező csapatok bevonulnak az átalakított lakrészbe, amelynek ajtaja egy órára bezárul mögöttük. Ennyi idejük van megbirkózni a benti feladatokkal, s a fináléban ismét kinyitni az ajtót. Az eddigi tapasztalatok szerint a többségnek sikerül ez, sőt, immár olyan finomhangolásokat végeztek a szervezők, amelynek nyomán a legtöbb csapat néhány perccel vagy másodperccel az idő lejárta előtt jut ki – ha eléggé ügyes. Akiknek nem sikerül a kijutás, azoknak sem kell aggódniuk, a végén semmi rossz nem történik velük.

Éjjellátó kamerák követik a bent lévők minden cselekményét, a titkos kontrollszobában a moderátor egyszerre figyel minden termet. Amennyiben szükséges, a Zónában lévő monitoron át a moderátor néha óvatosan segít, írásos üzeneteket küldve a képernyőre.

A játéktér kialakításakor egyébként 700 méter vezetéket használtak fel, valamint számos korszerű, illetve retró jellegű tárgyat is, páncélszekrénytől régi ballonkabáton át ördöglakatig. A pesti és a váradi pálya teljesen más. Az itteninek van egy kis keretsztorija is: egy világutazó lakásába csöppenünk, aki éppen nincs otthon, s az ő otthona, világa zár magába minket, ahonnan úgy juthatunk ki, ha helyén az eszünk. A dolog attól is egyedi, hogy az egész zónánkban ez az egyetlen Zóna.

Egy kaland részvételi díja 90 lej, a résztvevők számától függetlenül. A csapatok, vagy akár egyének jelentkezését várják a 0741-325-256-os telefonszámon (Dénes Adél), vagy a moszkvazone@gmail.com e-mail címen, de akár a kávézó facebookos adatlapján is.

Szeghalmi Örs