Kell a kabaré Margittán

Kell a kabaré Margittán
Bihar megye – A majd’ két évtizedes hagyománynak megfelelően a margittai Horváth János Társaság (HJT) színjátszó csoportja idén is bemutatta farsangi kabaréműsorát hamvazószerda előtti pénteken és szombaton.

 

 

Az évek során az előadás afféle népünnepéllyé alakult, mivel mindkét este teltházat tud produkálni, amire sajnos más műsorok esetében nincs példa. Eleinte egy előadást tartottak, de akkor sokan állva kellett végignézzék, vagy be sem jutottak. Ezért tavaly már kétszer mutatták be: nagyböjt előtt, majd húsvét után megismételték, melyen szintén bő fél ház volt. A műsor kezdetektől fogva ingyenes, hogy mindenki által elérhető legyen. A vonzerejét azonban nem ez adja, hanem az ötletes és jó műsorválasztás, és a személyes ismeretség. Az amatőr színjátszók idén is nagyszerű hangulatot tudtak teremteni több, mint két órán keresztül. Két Rejtő Jenő-bohózatot (Nagy választék kicsinyben, Cseberből vederbe), politikai zenés kabaréjelenetet (Horváth–Demeter duó), humoros jelenetet (Koppányi–Galambos duó) mutattak be, majd a szokásos nótacsokorral fejezték be műsorukat.

 

Saját hangosítás

 

A konferálást Horváth Sándor vállalta magára, és ügyelt arra, hogy két jelenet között ne lankadjon a hangulat. Idén a meghívott vendégfellépő a Smile Girls moderntánc csoport volt, akik mozgalmas, nagyszerűen kidolgozott műsorukkal kellőképpen előmelegítették a nagyérdeműt. Objektív okok miatt a néptáncosok nem tudták elfogadni a meghívást. A bevezetőben a HJT elnöke, Szőke Ferenc köszöntötte a közönséget, a meghívott vendégeket és a fő támogatókat – Derzsi Ákos képviselő, Antal Kálmán vezérigazgató – akik nélkül szegényesebb lenne a műsor. A többi között nekik is köszönhető, hogy a hangosítást meg tudták saját erőből oldani, és hangszert is vásárolhattak. Mindez emeli a műsor élvezhetőségét. Felhívást intézett a jelenlévőkhöz, hogy akinek kedve és tehetsége van álljon be a csapatba. Különösen nagy szükség lenne a fiatalokra, hogy tovább vigyék ezt a szép hagyományt.

 

Lelkesedésben nincs hiány

 

Pénteken Cseke Attila szenátor és barátnője, valamint Szabó Ödön ügyvezető elnök, szombaton pedig Derzsi Ákos képviselő és neje, valamint a helyi egyházi és világi méltóságok és intézményvezetők tisztelték meg jelenlétükkel az előadást. Farsangra való tekintettel humorral fűszerezett beszéddel köszöntötték az egybegyűlteket. Elismerésüket fejezték ki a színjátszóknak, akik képesek két egymást követő napon ennyi embert összegyűjteni. Cseke Attila szerint a társulat már túlnőtt az amatőrökön, és a hivatásosok előcsarnokába jutott. Az tény, hogy lelkesedésben nincs hiány, és ez néha pótolni tudja a szakmai felkészülést. A közönség nagyon jól szórakozott, és ezt többször is alátámasztotta vastapsával. A két nap alatt több mint ezer ember jött el az előadásra és felejtette el legalább egy rövid időre búját–baját. Ha másért nem, csupán ezért is érdemes kabarét bemutatni. Kell a kabaré Margittán, mondták a színjátszók.

Hajas Anna

Címkék: , ,