Kelemen: Tárgyaltam a PNL elnökével; nincs meg a kellő számú szavazat a kormány megbuktatásához

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Csak akkor lenne esély arra, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamenten, ha felbomlik a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció – nyilatkozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ-elnök azt mondta, kedden tárgyalt Ludovic Orban nemzeti liberális párti (PNL) elnökkel az ellenzéki alakulatok által a Viorica Dăncilă vezette kormány megbuktatása céljából benyújtott bizalmatlansági indítványról, amelyről szerdán szavaz a parlament. Kelemen szerint “mindent összeadtak, ami összeadható”, de számításaik szerint legfeljebb 194-195 támogató voksot kaphat a kezdeményezés. “A 233 szavazatig még sok van. Jelen pillanatban az ellenzéknek, kiegészülve esetleg a kisebbségeket képviselők egy részével, nincs esélye megdönteni a kormányt” – mondta a szövetségi elnök, hozzátéve, hogy az általa vezetett alakulat szerda reggel jelenti be, hogy támogatni fogja-e vagy sem a bizalmatlansági indítványt.

Az RMDSZ vezetője rámutatott, egyetlen kormány sem pótolhatatlan, ő maga is elégedetlen néhány jelenlegi miniszter tevékenységével, amíg azonban a kabinet élvezi a PSD és az ALDE alakította többség támogatását, tisztségben marad.
Kelemen kifejtette, a napokban folytatott tárgyalásaik során a PSD képviselői nem kérték az RMDSZ-től, hogy ne szavazza meg az indítványt. A szövetség és a többségi koalíció közötti parlamenti együttműködési megállapodás nem tér ki az ilyen esetekben követendő eljárásra, “de mivel nekik megvan a többségük, nincs is szükségük a mi támogatásunkra ahhoz, hogy megbukjon a bizalmatlansági indítvány” – mondta.

A PNL-vel való jobb együttműködés lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva Kelemen azt mondta, ez a liberálisokon múlik. “A PNL támadott meg minket az alkotmánybíróságon, nem mi a PNL-t. A harmonikusabb együttműködés tehát nem rajtunk múlik. (…) Bennünket nem érdekel a kormányzás, sem a PSD-vel, sem a PNL-vel” – tette hozzá Kelemen Hunor.

www.agerpres.ro