Kelemen szerint az RMDSZ-nek miniszterekkel kell részt vennie a kormányban

Kelemen szerint az RMDSZ-nek miniszterekkel kell részt vennie a kormányban
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) miniszteri szinten kell részt vennie a következő bukaresti kormányban, vagy ellenzékbe kell vonulnia – jelentette ki Kelemen Hunor az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) szombati marosvásárhelyi ülésén.

 

Az RMDSZ elnöke nyomatékosította: a szövetségnek azon az úton kell haladnia, amelyet hatékonyabbnak gondol a közösség képviseletére.

Kelemen Hunor a kormányzatban való miniszteri szintű részvételt, vagy az ellenzékbe vonulást tartotta a két lehetséges megoldásnak. Érzékeltette azonban, hogy olyan körülmények között, amikor az egy héttel ezelőtti választásokon győztes Szociálliberális Szövetségnek (USL) még az alkotmánymódosításhoz sem lesz szüksége ellenzéki szavazatokra, gyenge érdekérvényesítési esélyeket kínál az ellenzékiség. Hozzátette, a kormány parlamenti támogatása nem lehetséges, hiszen a választások nyerteseinek nincs szükségük az RMDSZ szavazataira.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, nem lehet a kormányzati részvétel akadálya az RMDSZ és az USL közötti ideológiai különbség. “A szülőföld építése nem ideológiai opció, ez közösségi kérdés” – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette: csütörtökön Brüsszelben járt, és Wilfried Martenst, az Európai Néppárt (EPP) elnökét tájékoztatta az RMDSZ előtt álló lehetőségekről. Elmondta, az EPP elnöke biztosította, hogy bármilyen döntést hozna a szövetség, támogatja.

Kelemen Hunor szerint hétfőn vagy kedden születik döntés arról, hogy a szövetség részt vesz-e a kormányban. Az elnök az SZKT felhatalmazását kérte a jövő heti tárgyalásokra.