Kelemen: Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen csak az RMDSZ jelöltje tudja leváltani a jelenlegi polgármestert

Akt.:
Kelemen: Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen csak az RMDSZ jelöltje tudja leváltani a jelenlegi polgármestert
Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje képes leváltani a jelenlegi polgármestert, ezért aki változást akar, annak rájuk kell adnia voksát a június 5-i önkormányzati választáson – hangsúlyozta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfői kolozsvári sajtóértekezletén.

Kelemen Hunor szerint mindkét településen a magyarságnak esélye van a polgármesteri tisztség visszaszerzésére, miután a jelenlegi városvezetéssel sokan elégedetlenek. Szatmárnémetiben a magyarság a város lakosságának 38 százalékát, Marosvásárhelyen pedig az összlakosság 45 százalékát teszi ki. A vasárnap sorra kerülő egyfordulós polgármester-választáson nem szükséges ötven százalék feletti eredmény, csak relatív többség a tisztség elnyeréséhez.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, Kereskényi Gábor elegendő önkormányzati és parlamenti tapasztalatot szerzett ahhoz, hogy jó gazdája legyen Szatmárnémetinek. Marosvásárhelyen pedig, aki le akarja váltani a 2000 óta tisztségben lévő Dorin Floreát, nem szavazhat másra, mint Soós Zoltánra, mert minden egyéb voks Floreát erősíti. Megjegyezte: Marosvásárhelyen a magyar előválasztáson RMDSZ-színekben bizalmat szerzett Soós Zoltán függetlenként indul, hogy azon változást akaró – magyar és román szavazók – bizalmát is elnyerje, akik nem adnák voksukat az RMDSZ-re.
Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek a két nagyváros polgármesteri tisztségének megszerzése mellett arra is valós esélye van, hogy – Hargita és Kovászna megye mellett – további két megyében, Maros és Szatmár megyében is megyei önkormányzati elnöki tisztséghez jusson: ehhez mindkét megyében erős RMDSZ-frakcióra van szükség.

Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor megerősítette: az RMDSZ támogatja, hogy jelöltjei sokhelyütt a közpénzek elköltésének átláthatóvá tételével kampányolnak, a szövetség pedig a maga részéről úgy döntött, hogy a választások után saját költségvetésének adatait is nyilvánosságra hozza honlapján.
Az RMDSZ szerint a törvény megszorításai miatt nincs kampányhangulat, ezért most a mozgósítást, a tét tudatosítását tartja a legfontosabbnak. Az RMDSZ kampányfőnöki teendőit ellátó Kovács Péter ügyvezető elnök szerint az RMDSZ-nek egyébként előnyös, hogy a törvény most a korábbiaknál jóval szerényebb kampányra kötelezi a pártokat, mert a magyar szövetség eddig is alacsony költségvetésű kampányokat folytatott, félő azonban, hogy emiatt alacsony lesz a részvétel.

A kampányfőnök szerint az erdélyi magyarságot mozgósító üzeneteik négy érvet sorakoztatnak fel. Azt hangoztatják, hogy az RMDSZ az egyedüli olyan szervezet, amely biztonságot tud szavatolni a magyar közösségnek, az egyedüli, amely minden szinten – a településen, Bukarestben és Brüsszelben is – képviseli a magyar érdeket. Az RMDSZ-nek eredményei is vannak, “nemcsak sajtóértekezleteket szervez”, és a szövetségre adott voksok nem vesznek el – zárta felsorolását a kampányfőnök.
Kovács Péter elmondta: az RMDSZ több mint 8700 jelöltet indít a vasárnapi voksoláson, 25 százalékuk nő, illetve a jelöltek egyharmada első mandátumára készül.