Kelemen: Nem fogjuk támogatni Tudorel Toadert az ellene benyújtott egyszerű indítványról való szavazáskor

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor
Az RMDSZ parlamenti képviselői ezúttal nem fogják támogatni Tudorel Toader igazságügyi minisztert az ellene benyújtott egyszerű indítványról való szavazáskor – közölte kedd este Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Kelemen a román közszolgálati televíziónak nyilatkozta kedd este, hogy ezúttal az igazságügyi miniszter nem fogja a szövetség törvényhozóinak támogatását élvezni.

‘Nem fogjuk támogatni ezúttal Toader urat. Ez egy egyszerű indítvány, a parlament lehetősége, hogy ellenőrizze a kabinet valamely miniszterének tevékenységét. A kollégáim holnap reggel (szerdán – szerk. megj.) gyűlést tartanak, de nem fogjuk támogatni ilyen körülmények között Toader urat. Az egyszerű indítványban sok minden van, amivel én nem értek egyet, de a sürgősségi kormányrendelet kérdésében semmiféle észszerű érvünk nincs (…), az igazságügyi rendszerben nem tartható fenn ez az állapot’ – jelentette ki a szövetségi elnök.

Kelemen felidézte, hogy az RMDSZ teljes meggyőződéssel támogatta az igazságügyi rendszer átszervezésének azokat a részeit, amelyek a bírák és ügyészek karrierjének szétválasztására vonatkoztak. ‘Az igazságügyi miniszter nem jött a parlamentbe, nem foglalt állást az ügyben, annyit mondott, hogy a parlament a jogalkotó, a minisztérium nem szól bele, ez a parlament dolga. Erre három héttel ezelőtt arra eszmélünk, hogy hirtelen az igazságügyi minisztérium és a kormány jogszabályt hozott és mindent visszafordított, amit mi hoztunk. (…) Egyszercsak Toader úr lett a jogalkotó a parlament helyett. Ma megint azzal szembesültünk, hogy változik a 7-es kormányrendelet, visszaállították az eredeti változatot. (…) Nem lehet így tekinteni ránk, mintha hiába beszélnénk, hiába dolgoznánk, mintha egyszerűen valakinek a hasznos idiótái lennénk’ – fogalmazott Kelemen a TVR műsorában.

A Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványről szerdán szavaz a parlament.

www.agerpres.ro