Kelemen: megerősödött az RMDSZ és választói közötti kötelék

Kelemen: megerősödött az RMDSZ és választói közötti kötelék
  Kelemen Hunor köszönetet mondott választóinak, mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson és támogatták. „Csapatban dolgoztunk és csapatban folytatjuk majd a munkát” – mondta a szövetségi elnök.

„Megerősödött a Szövetség és választói közötti kötelék. Most is bebizonyítottuk, akárcsak eddig minden alkalommal, hogy politikai programunkat megértették a magyar emberek, hiszen ez a program az erdélyi magyar közösség, választóink programja. Ezek a szavazatok biztosítják az RMDSZ-nek a munka folytatásához szükséges erejét, hátterét a következő időszakra” – nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje a november 2-i urnazárást követően nyilvánosságra hozott exit-poll eredményekről.
Kelemen Hunor köszönetet mondott választóinak, mindazoknak, akik részt vettek a szavazáson és támogatták. Ugyanakkor az RMDSZ megyei és területi szervezetinek munkájáért, a magyar történelmi egyházaknak a szavazásra való ösztönzést köszönte meg és méltányolta a kampánystáb és az önkéntesek, valamint a közösségi és civil szervezetek támogatását. „Csapatban dolgoztunk és csapatban folytatjuk majd a munkát” – tette hozzá a szövetségi elnök.
Bár kampánya véget ért, a teljes hazai társadalmat érintő politikai programjának bemutatása folytatódik, akár az általa bemutatott autonómia-statútum vitája is – hangsúlyozta Kelemen Hunor. „Egy olyan jövőbeli Romániáról beszéltem, amelyben létezik a tisztelet, egy olyan államról, amely becsüli és tiszteli polgárait, amelyben bizalom van a közösségek között, amelyben a polgárok megbízhatnak az állami intézményekben is, amelyben a nemzeti kisebbségek intézményes garanciáikkal rendelkeznek identitásuk megőrzésére. Egy olyan Romániáról is beszéltem, amely a régióban és az Európai Unióban hallatni tudja szavát” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint a választói akarat azt mutatja, az RMDSZ a magyar közösség támogatását élvezi. „Olyan helyekről is kaptunk szavazatokat, ahol nem élnek magyar emberek, ami azt bizonyítja, hogy hiteles az a program, amellyel a társadalom elé álltunk. S bár nem voltak ebben a választási kampányban valódi viták, mégis azt tapasztaljuk, hogy üzenetünk eljutott a választóinkhoz. Várjuk a szavazatok megszámlálását, de azt elöljáróban elmondhatjuk, hogy az eddigiekben az exit-poll mérések eredménye közel állt az RMDSZ végleges eredményhez” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki a választások második fordulóra vonatkozóan egy részletes helyzetelemzés szükségességét helyezte kilátásba, amelyet az RMDSZ belső struktúráiban végeznek majd el a következő napokban.
„A választói részvétel kapcsán korábban is elmondtam, hogy hibának tartom azt, hogy az alkotmány négyéves parlamenti és ötéves államelnöki mandátumot ír elő. Ez azért rossz, mert folyamatos választási kampányban tartja a társadalmat, az országot, ami az építkezéshez nem a legszerencsésebb megoldás. Ezen változtatnunk kell” – tette hozzá végül a szövetségi elnök.