Kelemen Hunor: Természetes, hogy Tudose lemondott

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke
Természetesnek tartja, hogy Mihai Tudose távozott a kormány éléről, mivel a Szociáldemokrata Párt megvonta tőle támogatását – jelentette ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.


Kelemen Hunor úgy nyilatkozott hétfő este az AGERPRES hírügynökségnek: politikai kormányról lévén szó, természetes, hogy Tudose lemondott, miután pártja megvonta tőle a politikai támogatást. Az RMDSZ elnöke kifejtette, a Szociáldemokrata Párton belül ,,az utóbbi időben több belső konfliktus is felütötte a fejét, többet veszekedtek, mint amennyit kormányoztak, tehát szerintem várható volt egy ilyen döntés, egy ilyen végkifejlet. Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. Én nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem, sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül” – tette hozzá a szövetségi elnök, utalva a távozó kormányfőnek a székelyföldi autonómiaigények kapcsán tett kijelentésére.

Kelemen azt mondta: az általa vezetett alakulat várja, kit javasol a PSD a miniszterelnöki tisztségre, de egyelőre nem tud választ adni arra a kérdésre, hogy az RMDSZ támogatni fogja-e a koalíció által nevesítendő személyt.

,,A felelősség ebben a pillanatban a többségi koalíciót terheli, amelynek szem előtt kéne tartania, hogy meglehetősen nehéz időszakot élünk gazdasági szempontból, a költségvetést megszavazták, de sok a kérdőjel, jövő évben pedig Románia az EU elnöki tisztségét tölti be, amire teljesen felkészületlen” – vélekedett az RMDSZ elnöke, aki szerint nem valószínű, hogy előrehozott választásokra kerülne sor.

www.agerpres.ro