Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolója a Szövetségi Képviselők Tanácsán

Kelemen Hunor szövetségi elnök politikai beszámolója a Szövetségi Képviselők Tanácsán
„Egy évvel ezelőtt az RMDSZ kongresszuson arra kaptam felhatalmazást, hogy ezt a Szövetséget továbbvigyem és tovább végezzük azt a munkát, amit az erdélyi magyarok ránk bíztak. Magától adódik tehát, hogy megvonjam az elmúlt egy év mérlegét” – kezdte politikai beszámolóját Kelemen Hunor szövetségi elnök február 25-én, Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsán.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt egy évben célul tűzte ki, hogy megkérdezi az erdélyi magyarokat, mit várnak el a Szövetségtől, milyen igényeik, milyen kéréseik vannak. Az Erdélyi Konzultáció során megkérdeztünk 100.000 embert Erdély minden szegletéből, így a válaszok alapján tudjuk meghatározni a Szövetség politikai cselekvését. Nagy kihívás volt számunkra az elmúlt ősz folyamán a népszámlálási kampányunk, amelynek szlogenje, a Minden magyar számít! által arra bíztattuk az embereket, hogy bátran vállalják identitásukat. És mivel nem csak szlogenek szintjén cselekszik a Szövetség, elkezdtük a beiskolázási kampányunkat, hiszen minden magyar gyerek számít. A folytonosság és az építkezés éve volt ez, önkormányzati, parlamenti és kormányzati téren is számos eredményt értünk el” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

 

A szövetségi elnök röviden emlékeztetett a választások összevonásának, majd előrehozásának terveiről. „2011-ben az az elképzelés körvonalazódott a kormánykoalícióban, hogy az önkormányzati és parlamenti választásokat vonjuk össze. Az RMDSZ hosszas és széleskörű konzultáció után úgy döntött, támogatja ezt a tervet. Az Alkotmánybíróság döntése és indoklása után kiderült, ez a terv nem megvalósítható, ekkor merült fel az előrehozott választások megtartása, ami a Parlament feloszlatását jelentette volna. A Demokrata-Liberális Párt első ízben támogatta ezt, aztán meggondolták magukat. A koalíciós tárgyalásokon végül leszögeztük, az önkormányzati választások június 10-én lesznek” – összegzett Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök kitért a kormányváltás körülményeire is: „nem titok, hogy az RMDSZ miniszterei nem ragaszkodtak tárcáikhoz, sőt, vissza kívántak lépni. A Szövetségi Állandó Tanácson lezajlott egyeztetés során viszont a kollégáink azon az állásponton voltak, hogy az RMDSZ őrizze meg a tárcáit, ne legyenek személycserék sem. Mi ezt elfogadtuk. Viszont az új kormányprogramot már úgy állítottuk össze, hogy az RMDSZ feltételei ebben szerepelnek. Így az első negyed év gazdasági mutatóinak függvényében kerüljön sor a bérek és a nyugdíjak emelésére, folytatódjanak a kisebb és nagyobb infrastrukturális beruházások, a kisebbségi és közösségi jogok területén pedig történjenek újabb előrelépések. Határozottan kérjük az oktatási törvény betartását, hiszen éppen itt, Marosvásárhelyen az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esetében dúl a legnagyobb harc. Viszont minket az erdélyi magyarság nem azzal bízott meg, hogy az egyetem rektorától vagy szenátusától kérjünk számon bármit, mi a Parlamentben, a Kormányban, a törvény által kell érvényesítsük jogainkat. Ezek a feltételek egy része bekerült az új kormányprogramba, más része pedig a koalíciós megállapodásban kap helyet”- részletezte az RMDSZ elnöke.

 

Kelemen Hunor úgy értékelte, az elmúlt 22 év legnehezebb önkormányzati választása elé néz idén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az erdélyi magyar közösség, az önkormányzati választások eredményeitől függ az őszi parlamenti választás kimenetele is.

„Az elmúlt esztendők választásai sem voltak könnyűek, viszont az idei választás azért lesz a legnehezebb, mert először fordul elő 22 esztendő után, hogy olyan megméretkezés lesz Székelyföldön, Partiumban és a szórványban is, amelyen három magyar szervezet versenyzik majd a szavazatokért. A Magyar Polgári Párt indult 2008-ban is, idén indul Tőkés László pártja is. Az RMDSZ ezekkel a politikai erőkkel készül megméretkezni, az Erdélyi Magyar Néppárt élvezi a magyar kormány teljes támogatását, ennek láthattuk már az első jeleit az RMDSZ-ellenes matricák megjelenésében. Tehát egy ilyen versenyből kell nekünk győztesként kikerülnünk. Az a tény, hogy verseny lesz, a napokban derült ki. Mi mindig is a párbeszéd, az együttműködés hívei voltunk, ezért mondtuk már hónapokkal ezelőtt, hogy az RMDSZ ajtaja nyitva áll, a kulcsot eldobtuk. Ez volt a mi üzenetünk. Tőkés László pedig ezelőtt néhány nappal leszögezte, nem akarnak együttműködni az RMDSZ-el. Tehát nagyon határozottan el kell mondani: az összefogást, az együttműködés lehetőségét nem az RMDSZ utasította el” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

 

Kelemen Hunor arra kérte az SZKT résztvevőit, a választási kampányban ne a politikai ellenfelek rágalmaival, hamis állításaival foglalkozzanak, hanem az elért eredményekre, az elvégzett munkára fektessék a hangsúlyt. Az RMDSZ elnöke leszögezte, az RMDSZ-nek nem a zsebpártok kampányolásával kell foglalkoznia, hanem a magyar közösség gondjaira, az elvégzendő feladatokra kell koncentrálnia. Ami a jelöltállítást illeti, a szövetségi elnök elmondta, a területi szervezetek teljes körű autonómiát élveznek ilyen téren. A különböző választási szövetségek megkötését azonban az országos vezetés hatáskörébe rendelik.