Kelemen Hunor szövetségi elnök: minden erdélyi magyart képviselünk

Kelemen Hunor szövetségi elnök: minden erdélyi magyart képviselünk
„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjei 12 képviselői és hat szenátori körzetben a szavazatok abszolút többségével megnyerték a versenyt” – jelentette ki hétfőn délelőtt Csíkszeredában Kelemen Hunor szövetségi elnök. Hozzátette, a megyei, valamint az országos visszaosztásból további mandátumokra számít a Szövetség.

 

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke, Borboly Csaba, Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila képviselő is részt vettek a csíkszeredai sajtótájékoztatón, ahol a részeredményeket foglalták össze.

„Az RMDSZ a részeredmények ismeretében hatalmas felelősséget érez a magyar választók iránt. Köszönjük a bizalmat, nekik köszönhető, hogy a Szövetség átlépte az 5 százalékos küszöböt, és bejutott a Parlamentbe. Köszönetet mondok ugyanakkor az RMDSZ megyei szervezeteinek, polgármestereinknek, tanácsosainknak, a kampánystáboknak, mindenkinek, aki az elmúlt egy hónapban segített” – mondott köszönetet Kelemen Hunor. A Szövetség elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, nehéz időszak előtt áll Románia. „Komoly, megfontolt és felelős politikai magatartásra lesz szükség. Az RMDSZ a jogállam megerősítését, az alkotmány módosítását, a kiszámítható gazdasági növekedést, a munkahelyek teremtését, az európai integráció folytatását és a kisebbségi jogkörök bővítését tartja szem előtt” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke figyelemreméltó gesztusnak nevezte Victor Ponta miniszterelnök ajánlatát a Szövetség fele. „Értékelem Victor Ponta együtt-kormányzásra vonatkozó ajánlatát. Ez azt jelenti, hogy a román pártok előtt is világos, a magyarság érdekérvényesítő szervezete az RMDSZ és a magyar közösség érdekeit kormányzati szinten is meg kell jeleníteni. Egyelőre keressük az együttműködés lehetőségét, döntést azonban a Szövetségi Képviselők Tanácsa fogad el” – szögezte le Kelemen Hunor.

A parlamenti választások kampányáról elmondta, ez volt az elmúlt 23 év legnehezebbike. „Minden olyan próbálkozás, amely a Szövetség meggyengítésére irányult, kudarccal zárult. Azonban látnunk kell azt is, hogy lesznek olyan választókerületek Szatmár vagy Bihar megyékben, ahol az ötven plusz egyes többség, a parlamenti mandátum néhány szavazaton bukik el. Az EMNP megtévesztő kampánya és a rossz időjárási viszonyok egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a romániai magyarok kisebb számban mentek el szavazni, bebizonyosodott az, amit már az önkormányzati választások óta mondunk: a magyar-magyar verseny nem mobilizál, nem hozza vissza a bizonytalanokat. Ugyanakkor kiemelkedő a Hargita megyei választók magas részvétele, amelyet a Kovászna és a Maros megyei követ” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

„Az RMDSZ-en belül a legjobb szervezeti modell a csíki területi szervezeté” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke. Mint kifejtette, előzetes adataik alapján a megyében Csíkban volt a legnagyobb részvételi arány, átlagban 49%-os. A tanácselnök külön méltatta a meghívottként jelen lévő Pál Pétert, Csíkszentlélek polgármesterét, mert a településen volt a legmagasabb részvételi arány a térséghez és a megyéhez is viszonyítva: 69,5 százalék. „Ha mindenütt ilyen arányban mentek volna el szavazni a magyarok, akkor az RMDSZ ma 9-10 százalékos parlamenti erő lehetne” – mondta Borboly Csaba, gratulálva a csíki jelölteknek és kampánycsapatuknak. Gratulált a gyergyószéki és udvarhelyszéki területi szervezeteknek, településeknek is, mert az ő kiváló eredményeikre is szükség volt ahhoz, hogy Hargita megye választási részvétel tekintetében Erdélyben az első, és országosan a 11-ik legyen. Szerinte a Hargita megyei részvétel jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Szövetség átlépte a parlamenti küszöböt.

„Az RMDSZ az önkormányzatokra épül, hiszen ha jól dolgoznak a Szövetség polgármesterei, helyi tanácsosai, az az országos választások eredményein is meglátszik” – hangsúlyozta Borboly Csaba. Hozzátette: ami a más megyékben elért eredményeket illeti, azokat elemezni kell, és amelyik szervezet gyengén mozgósított, ott segíteni kell.

„Ma nem a győzelemről, hanem a felelősségről kell beszélnünk, illetve az előttünk álló feladatról. Bízom benne, hogy el tudjuk végezni a ránk bízott munkát, és négy év múlva eredményes csapattal állunk a választók elé” – jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ győztes csíki szenátorjelöltje.

“December 9-én Csíkvidék ismét megmutatta, hogy elég erős ahhoz, hogy saját maga döntsön jövőjéről. Falvaink, városaink lakosai a hideg és a havazás ellenére olyan magas számban járultak a szavazóurnák elé, mintha egy verőfényes nyári napon. Köszönöm mindenkinek, aki úgy érezte, hogy nem hagyja, hogy mások döntsenek az életéről. Külön köszönöm az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének a munkáját, amelynek hatékonysága ma is megmutatkozott. Az itt elvégzett szervezeti munka példaértékű kell legyen Erdély más vidékein is. Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete nem harminc nappal ezelőtt, még csak nem is egy félévvel ezelőtt, hanem ennél sokkal korában fogott neki tudatosan építkezni, készülni a választásra” – hangsúlyozta Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.

2012. december 10.