Kelemen Hunor: nem visz előbbre a nacionalista kártya

Kelemen Hunor: nem visz előbbre a nacionalista kártya
Nem viszi előbbre Románia ügyeit a nacionalista kártya kijátszása – jelentette ki egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

 

Kelemen Hunor természetesnek ítélte, hogy a közösségek használják szimbólumaikat. Szerinte ez nem ellenkezik az érvényes törvényekkel, és egyáltalán nem árt a román polgároknak vagy a román államnak. Hozzátette, Romániában eddig nem keltett megütközést, hogy a Kolozs megyei tordai városházán, vagy a moldvai Neamt várán helyi jelképeket megjelenítő zászlók lobognak.

Az RMDSZ elnöke úgy vélte, mesterségesen duzzasztották fel a székelyzászlós konfliktust, pedig sem Magyarországnak, sem Romániának nem érdeke a feszültségek kiélezése. Örvendetesnek találta, hogy a román és a magyar külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett a kérdésről. Hozzátette, jövő héten Victor Ponta miniszterelnökkel szeretne tárgyalni erről.

Kelemen Hunor azt is elmondta, hogy az RMDSZ keresi a párbeszéd lehetőségét a hatalommal, de ellenzékben van, és például a költségvetési vitában a szövetség valamennyi javaslatát elutasították.

Románia tervezett közigazgatási átszervezéssel kapcsolatban közölte, az RMDSZ 12-13 régiós szerkezetet javasol, és hamarosan nyilvánosan is bemutatja terveit. Nyomatékosította, hogy az átszervezésnek mindenképpen a polgárok érdekeit kell szolgálnia.

A tervezett alkotmánymódosítással kapcsolatban Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ nem kifogásolja Románia egységes jellegét, de mindvégig a nemzetállami önmeghatározás ellen fog érvelni. Azt is hozzátette, kevés esélyét látja annak, hogy a román többség lemond a nemzetállami önmeghatározásról.

Címkék: , ,