Kelemen Hunor: meg kell szilárdítani Európa etnikai, vallási és nyelvi sokszínűségét

Kelemen Hunor: meg kell szilárdítani Európa etnikai, vallási és nyelvi sokszínűségét
Európa alapértékei közé tartozik az etnikai, vallási és nyelvi sokszínűség, ezeket az értékeket továbbra is meg kell őrizni, és meg kell szilárdítani – hangoztatta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke csütörtökön a bukaresti parlamentben.

Az RMDSZ elnöke a román uniós csatlakozás tizedik évfordulója és Európa Napja alkalmából rendezett ünnepi ülésen szólalt fel, amelyen a munkalátogatásra Romániába érkezett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vett és beszédet mondott.
Kelemen Hunor üdvözölte, hogy az Európai Bizottság zöld jelzést adott a Minority Safepack elnevezésű, kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezésnek. Rámutatott: hatvanmillió olyan polgár él Európában, aki nem akar beolvadni, de saját szülőföldjén élne és építkezne.
Kelemen Hunor szerint az Európai Unió reformjának bátornak és nyitottnak kell lennie, és a polgárok iránti tisztelet szükséges ahhoz, hogy az uniós törvénykezés eredményes legyen.
Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ alapítása óta az európai eszme elkötelezettje, már 1990-ben Romániának az euroatlanti csatlakozását szorgalmazta.
“Az akkori meggyőződésünk mai napig nem változott: az ország jövőjét csakis egy mainál erősebb unióban lehet és kell is elképzelni, hiszen történelmünk tanított meg arra: a szabadság, a biztonság és a jólét sosem keletről érkezik”.
Kifejtette meggyőződését, hogy több Európára, egy lényeges változásokon áteső Európára van szükség, amelynek közelebb kell kerülnie polgáraihoz. A többsebességes Európa viszont katasztrófához vezethet – mutatott rá -, arra ösztönözhet egyeseket, hogy alternatívát keressenek, ez pedig konfliktusokkal és feszültségekkel járna.
“Előbb-utóbb fel kell vetni a szuverenitás kérdését is, a hatalmi viszonyok elosztásának kérdését, új egyensúlyt kell teremteni a tagállamok és Brüsszel, az európai intézmények és a nemzetiek között” – zárta felszólalását az RMDSZ elnöke a román parlament Európa-napi ünnepi ülésén.

(MTI)

Címkék: ,