Kelemen Hunor: Kétlem, hogy a következő lépés a DNA főügyészének menesztése lesz

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke
Kételyeinek adott hangot Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azzal kapcsolatban, hogy Klaus Iohannis államfő zöld utat fog adni a Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész visszahívására vonatkozó igazságügyi miniszteri javaslatnak.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőségi tevékenységét kiértékelő jelentés közzététele után a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy fogalmazott: kétli, hogy a következő lépés a DNA főügyészének menesztése lesz.

‘Iohannis elnök néhány nappal ezelőtt jelentette ki, hogy nem látja indokoltnak ezt. Ő egy nagyon következetes ember a nyilatkozatai tekintetében, így nem hiszem, hogy most megváltoztatja a hozzáállását, nézőpontját. Úgy gondolom, hogy ez a szakasz le is zárult’ – nyilatkozta Kelemen Hunor az AGERPRES hírügynökségnek.

“Tudorel Toader elindította a visszahívás folyamatát, de tudjuk, hogy Iohannis elnök azt nyilatkozta, nincs oka meneszteni őt (Kövesit – szerk. megj.). A főügyész is kijelentette, hogy korrektül, tökéletesen látta el feladatait, nem hibázott, tehát semmi oka lemondani. Én úgy vélem, hogy a helyzet változatlan marad mindaddig, amíg ő ki nem tölti hároméves mandátumát, azt hiszem, jövő évig, nem fog változni semmi. Ez az én véleményem’ – tette hozzá a szövetség elnöke.

Kelemen Hunor ugyanakkor értékelendőnek nevezte, hogy sok év elteltével egy igazságügyi miniszter jelentést tesz közzé a DNA tevékenységéről. A törvény értelmében ennek minden évben meg kellene történnie a parlament előtt – tett hozzá.

“Elsősorban értékelem, hogy 14 év után egy igazságügyi miniszter tesz egy lépést előre a 2004/304-es törvény betartása felé. Miért? Mert annak két cikkelyében, a 79-esben és a 88-asban az áll, hogy az igazságügyi miniszternek évente jelentést kell bemutatnia az Országos Korrupcióellenes Ügyészség és a legfőbb ügyészség tevékenységéről. Ha emlékezetem nem csal, egyetlen igazságügyi miniszter sem állt a parlament elé egy ilyen jelentéssel. Igaz, Toader miniszter sem a parlament előtt mutatta be, de a lényeg, hogy végre az állampolgárok elé került egy jelentés, ahogy azt a törvény megköveteli’ – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, számára nem jelentett sok újdonságot az igazságügyi miniszter által csütörtökön közzétett zárójelentés, mert az olyan részleteket tartalmaz, amelyek közismertek és valósak.

Tudorel Toader csütörtökön hozta nyilvánosságra a DNA vezetőségi tevékenységét kiértékelő zárójelentést, majd közölte, hogy javasolja a DNA főügyésze, Laura Codruţa Kövesi visszahívását a tisztségéből.

www.agerpres.ro