Kelemen Hunor: javítani kell a magyar-román intézményes párbeszédet

Kelemen Hunor: javítani kell a magyar-román intézményes párbeszédet
Javítani kell az intézményes párbeszédet Magyarország és Románia között, mert a két állam közötti viszony romlása kihat az erdélyi magyarság életére – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerdán Bukarestben.

A szövetség elnöke a román fővárosban tartott sajtóértekezlete után magyar újságíróknak nyilatkozva kifejtette: az elmúlt 10-15 évre visszatekintve mélyponton vannak a magyar-román kapcsolatok. Elmondta, az erdélyi magyarság megérzi, amikor az államközi kapcsolatok nem jók: Romániában érezhetően megszaporodtak a magyar közösség elleni kirohanások, adminisztratív intézkedések.
A kapcsolatokat legalább a gazdasági, határ-menti együttműködések szintjén javítani kell, hogy “létezzen intézményes párbeszéd, ha nem is a legmagasabb szinten”. Kelemen Hunor szerint folyamatban van a román államfő budapesti látogatásának előkészítése, és az RMDSZ azt várja, hogy “legalább államfői szintén a párbeszéd erősödjön”. Mint mondta, most Klaus Iohannis román elnökön a sor, hogy Budapestre látogasson. “Van egy hivatalos meghívása és ezt a meghívást napirenden tartják. Erre sort kell kerítenie a két államfőnek” – jelentette ki az RMDSZ elnöke.
Az MTI kérdésére, hogy a migrációs válságra irányuló közfigyelem vajon zárójelbe teszi-e az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit, Kelemen Hunor azt mondta: nem lehet elfogadni, hogy az őshonos kisebbségek ügye zárójelbe kerüljön, a témát megpróbálják napirenden tartani. Rámutatott: nem biztos, hogy a megoldásokat most fogják megtalálni, de azt sem szabad hagyni, hogy az őshonos kisebbségek ügyét összemossák menekültek problémáival.
Arra a kérdésre, hogy a közeljövőben a bukaresti parlament elé terjesztik-e az RMDSZ egy éve közvitára bocsátott székelyföldi autonómia-tervezetét, Kelemen Hunor elmondta, erre nem szabtak meg határidőt maguknak, és azt is mérlegelni kell, “taktikailag” megfelelő-e a pillanat.
“Nem lenne jó, ha besorolnák az RMDSZ-t Moszkva és Putyin mellé, ami a román politikának időnként érdeke. Az nem érdeke, hogy elszigeteljék, mert abból soha semmi jó nem született” – mondta az RMDSZ elnöke.
Arra a kérdésre, hogy támogatja-e az RMDSZ a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) október 24-i figyelemfelkeltő akcióját, Kelemen Hunor annyit mondott: az RMDSZ érintett szervezetei és önkormányzati vezetői kell megvizsgálják, hogy miként tudnak csatlakozni a kezdeményezéshez – mint mondta – “szimbolikus gesztushoz”.
Izsák Balázs, az SZNT elnökének korábbi tájékoztatása szerint a Székelyföld területi autonómiájáért síkra szálló szervezete közösségi élményt kíván nyújtani a székelyeknek azzal, hogy október 24-én este őrtüzekkel és fényszórókkal kivilágítják Székelyföld külső határait.