Kelemen Hunor: Hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom a romániai társadalomban

Kelemen Hunor: Hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom a romániai társadalomban
Rendezni kell a nemzetiségek közötti viszonyokat, és alkalmazni kell a kisebbségek jogait szavatoló törvényeket, beleértve azokat a rendelkezéseket, amelyeket a Románia által ratifikált, de évek óta be nem tartott nemzetközi egyezmények előírnak – hangsúlyozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán a parlament két háza együttes ülésén.

‘Hozzá szeretnénk járulni ahhoz, hogy helyreálljon a bizalom a romániai társadalomban, mert egy gazdaságilag sikeres országot akarunk, ahol mindenki biztonságban akar élni és itt tervez jövőt a családjának. Az RMDSZ a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodás értelmében, és egy jó partneri viszony kialakításának reményében bizalmat szavazott a Grindeanu-kabinetnek’ – jelentette ki Kelemen Hunor.

Kifejtette: 27 évvel a diktatúra összeomlása és tíz évvel az uniós csatlakozás után ‘a román társadalom súlyos bizalmi válságban van’.

‘Senki nem bízik senkiben: az állam intézményei, beleértve a rendfenntartó erőket nem bíznak saját állampolgáraikban, és gyanúsítottként kezelik őket, mintha csak idő kérdése lenne, hogy bűnösségüket bebizonyítsák. Az ellenőrző szervek tolvajokként tekintenek azokra, akiknek a gazdasági fejlődésről, munkahelyek létrehozásáról kellene gondoskodniuk. A többség bizalmatlan az etnikai kisebbségekkel szemben. Leggyakrabban lojalitásukat vonják kétségbe és egy olyan veszélyt látnak, ami tulajdonképpen nem létezik. Ilyen körülmények között nincs amit csodálkoznunk azon, hogy a polgárok sem bíznak az állam intézményeiben és nem érzik biztonságban magukat saját hazájukban. Állandóan kettős mércével, a szolidaritás hiányával és arroganciával szembesülnek’ – mondta Kelemen.

A kormány működéséért a miniszterelnök és a kormánykoalíció vezetői a felelősek – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

‘Egyetértünk azzal, hogy tegyünk egy próbálkozást arra, hogy a jövő fele tekintsünk, ami nem jelenti azt, hogy kitöröljük intézményi tudatunkból azokat a nagyon durva kijelentéseket, amelyeket a magyar közösség címére fogalmazott meg a kabinet egyik minisztere’ – mondta Kelemen.

AGERPRES/(RO – szerző: Livia POPESCU, szerkesztő: Mirela BĂRBULESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)

www.agerpres.ro

Címkék: ,