Kelemen Hunor: Ha Dragnea elvesztette a feng shui-t, talán még lesz, ami kizökkenti az egyensúlyából

Kelemen Hunor: Ha Dragnea elvesztette a feng shui-t, talán még lesz, ami kizökkenti az egyensúlyából
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a szövetség jelöltjeinek marosvásárhelyi bemutatkozásakor azt mondta, ha Liviu Dragnea elvesztette a feng shui-ját (belső egyensúlyát – sz.m.) azon kijelentésétől, hogy az 1918-as egyesülés a magyaroknak veszteség volt, akkor ‘talán még lesznek más dolgok is, amelyek kibillentik az egyensúlyából.’

Kelemen leszögezte, az RMDSZ nem fog esztétikai kérdésekkel törődni a politikában és nem fog meghátrálni, akárhány emberét fogják félreállítani.

“Ha valakit félreállítanak, százan lépnek majd a helyébe, hogy folytassák az általunk megkezdett munkát” – mondta a szövetségi elnök.

Hozzátette, december 11-én a magyarság megmutathatja, hogy 100 év alatt, amióta ‘Románia az otthona’, megmaradt közösségnek, amely nem egyéni, hanem közösségi szinten dolgozik a boldogulásért.

Egy nappal korábban Liviu Dragnea PSD-elnök kijelentette: reméli, hogy hallani fogja Kelemen Hunortól azt, hogy az 1918-a egyesülés egy győzelem volt a romániai magyarok számára is.

‘Több mint szerencsétlen Kelemen Hunor ezen kijelentése. (…) Ő azt állítja, hogy nekik előnytelen volt az egyesülés. Mert ők kik? Ők szintén román állampolgárok. Mert remélem, hogy a magyar nemzetiségű román állampolgárokra gondolt, nem pedig magyarországi állampolgárokra, mert akkor súlyos a dolog. Nem értek egyet ezzel a nyilatkozattal. Az egyesülés a román nemzetnek egy győzelem volt, Kelemen Hunor egy Romániában bejegyzett párt elnöke, ezért remélem, hogy hallani fogom Kelemen Hunortól azt, hogy az 1918-a egyesülés egy győzelem volt a romániai magyarságnak is’ – mondta Liviu Dragnea a Realitatea tévében.

Dragnea szerint ezzel a kijelentésével Kelemen Hunor elrontotta a feng shui-ját (belső nyugalmát) és úgy beszélt, mintha Tőkés László szóhasználatát venné át.

‘Több szavazatot akar? A szavazatai mindenképpen biztosítva vannak, a nyilatkozat pedig megmarad. Én nem felejtek’ – mondta Dragnea.

Kelemen Hunor azt nyilatkozta vasárnap Kolozsváron, hogy a magyaroknak egy veszteség volt 1918 decembere, amikor Románia megvalósította a nagy egyesülést.

A jelölteket bemutató nagygyűlésen, 1.500 ember előtt, Kelemen Hunor úgy fogalmazott, hogy 99 év után eljött az ideje, hogy a román többség betartsa a nemzetiségek egyenlőségére Gyulafehérváron tett ígéreteket.

‘Közeledik 2018, amikor a nagy egyesülés 100 éves évfordulóját tartják. Nem mindegy, hogy mi milyen lelkiállapotban leszünk tanúi ennek az eseménynek. 100 év, négy generáció telt el azóta, hogy azokat az ígéreteket tették. Legyen világos: 1918 számunkra egy veszteség volt. Nem lehet elfelejteni ezt a fájdalmat, amit ez a vereség okozott. De ahogy mások is túlléptek ezen, nekünk is túl kell lépnünk, és folytatnunk kell a munkát. Nekünk is, mint a minket megelőző generációknak, azt kell mondanunk, hogy van esély, az értékekre kell koncentrálnunk, az erdélyi értékekre, hogy érdemes jövőt építenünk ebben az országban’ – mondta Kelemen.

AGERPRES/(RO – szerző: Dorina MATIŞ, szerkesztő: Diana DUMITRU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro