Kelemen Hunor: Fontos, hogy a választások után politikai kormánya legyen az országnak

Kelemen Hunor: Fontos, hogy a választások után politikai kormánya legyen az országnak
Fontos, hogy Romániának politikai kormánya legyen a parlamenti választások után – nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön Aradon. A szövetségi elnök szerint a jelenlegi törvényhozói testület már ‘semmiféleképpen nem kontrollálja a kormányt’.

Kelemen úgy vélekedett, ha egy kormánynak nincs politikai támogatottsága – ahogyan ez jelen esetében történik -, nem tud eredményesen dolgozni. Hozzátette: a parlament jelenleg nem a törvényhozással foglalkozik, hanem többnyire a kormány által kiadott rendeletekkel, és több mint egy éve semmilyen szempontból nem tudja ellenőrzése alatt tartani a kormányt. ‘Úgy gondolom, hogy egy parlamentáris demokráciában a kormánynak a parlament ellenőrzése alatt kell állnia, akárcsak a vezető intézményeknek’ – mondta Kelemen Hunor egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy szerinte a választók egy része már egyáltalán nincs képviseltetve a parlamentben.

Az RMDSZ elnöke a ‘romániai parlamenti rendszer betegségének’ nevezte azt a jelenséget, hogy egyes pártok bejutottak a törvényhozó testületbe, de mára már nem léteznek, mások nem vettek részt a választásokon, most mégis benn vannak a parlamentben.

Úgy fogalmazott: vissza kell adni a parlamentnek az őt megillető jelentőséget – ez egyrészt a politikum, másrészt a választók feladata.

‘Hogy december 11-e után miként fog festeni a politikai térkép, azt természetesen a választók döntik el, de én remélem, hogy politikai kormányunk lesz, annak ellenére, hogy a mostani parlamentnek sok-sok hibája van, és nem tölti be meghatározott szerepét. Vissza kell adnunk a parlament súlyát, mert másképp nehéz lesz jogállamról és demokratikus döntésekről beszélni. A kevesebb demokrácia pedig a kisebbségek számára sem hoz soha jót’ – magyarázta.

Kelemen Hunor Aradon részt vesz a tizenhárom aradi vértanú kivégzésének 167. évfordulója, valamint az emlékükre állított Szabadság-szobor leleplezésének 125. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

AGERPRES/ (RO – szerző: Ioan WEISL; szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro

Címkék: ,