Kelemen Hunor: érvényes a PSD-ALDE-val kötött parlamenti együttműködési megállapodás, de nem adhatunk biankó csekket senkinek

Kelemen Hunor: érvényes a PSD-ALDE-val kötött parlamenti együttműködési megállapodás, de nem adhatunk biankó csekket senkinek
Érvényben marad az RMDSZ és a PSD-ALDE koalíció közti parlamenti együttműködési megállapodás, de ami az új kormányfőjelöltet illeti, az RMDSZ ‘senkinek nem adhat biankó csekket’ – nyilatkozta szerdán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke megismételte azt a keddi kijelentését, miszerint az új kormány beiktatásának támogatásáról azt követően dönt a szövetség, hogy tudomásukra hozzák az új miniszterelnök nevét.

‘Ők mindenképpen többségben vannak, nélkülünk is, úgyhogy ez nem lehet gond, de mi nem adhatunk biankó csekket, mert megtörténhet, hogy olyan személyt javasolnak, akinek jelölésével különféle okokból esetleg nem érthetünk egyet. Úgy vélem, hogy álláspontunk nagyon korrekt, átlátható és őszinte’ – szögezte le Kelemen.

Kifejtette, Klaus Iohannis államfő alkotmányos joga eldönteni, hogy elfogadja-e vagy elutasítja a miniszterelnök-jelöltet. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szükségesnek tartja Sevil Shhaideh kinevezése visszautasításának megindoklását.

Kelemen meggyőződésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) rövidesen új jelöltet nevesít, ugyanis az államfő elismerte a két alakulat többségét, és nem kért javaslatot sem a Nemzeti Liberális Párttól (PNL), sem a Mentsétek meg Romániát Szövetségtől (USR), sem az RMDSZ-től, sem a Népi Mozgalom Párttól (PMP). Úgy vélekedett: az államfő felfüggesztésének nincs alkotmányos alapja, és az RMDSZ nem támogatna egy erre utaló kezdeményezést.

A szövetségi elnök szerint túlzás lenne politikai válságról beszélni Romániban, de a PSD-ALDE koalíció vezetőinek és Klaus Iohannis államfőnek tárgyalóasztalhoz kell ülniük, és közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre.

AGERPRES/(RO – szerző: Dana PICIU, szerkesztő: Florin MARIN, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro