Kelemen Hunor: Erős parlamenti képviseletet

Kelemen Hunor: Erős parlamenti képviseletet
Nagyvárad- Péntek este a váradi Ady Endre Központ konferenciatermében 35. rangsoroló küldöttgyűlését tartotta az RMDSZ Bihar megyei szervezete, melyen Kelemen Hunor szövetségi elnök is felszólalt.

 

Beszédében Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azon meggyőződésének adott hangot: mindig új helyzet adódik, és ez így helyes, illetve természetes, mert ez az élet rendje. A 2012-es parlamenti választások is új helyzetek elé állítják az RMDSZ-t, de ugyanakkor vannak olyan dolgok is, melyek állandóak, például az, hogy a romániai magyarságnak erős érdekképviselet kell a parlamentben és az önkormányzatokban, hiszen a cél, hogy Erdélyben, a Partiumban és Romániában, vagyis a szülőföldjén teremtsen jövőt magának, építkezzen, alapítson családot. Megítélésében ezt az erős képviseletet ugyanaz a szervezet tudja biztosítani, mint eddig, a magyarok szövetségén alapuló RMDSZ.

Kelemen Hunor ugyanakkor a négy évvel ezelőtti helyzethez képest bekövetkezett változásokra is felhívta a küldöttek figyelmét, ezek közé sorolta azt, hogy azóta bekövetkezett egy világválság, melynek még nem látni a végét, az RMDSZ pedig egy nehéz kormányzás után kikerült az ország vezetéséből, így ellenzékből vág neki a kampánynak. Megjegyezte: szintén újdonság, hogy két „kis zsebpárt”, magyar versenypárt is mindenhol jelölteket állít ott, ahol az RMDSZ is, pedig korábban azt hangoztatták, hogy az önkormányzatokban van a megmérettetés helye, nem szabad kockáztatni. „Akkor vagy hazudtak, vagy nem gondolták komolyan, amit mondtak”, közölte az RMDSZ elnöke, aki szerint az EMNP-t és az MPP-t csak az érdekli, hogy „minél gyengébb legyen a hangunk a parlamentben”, hiszen amilyen társadalmi támogatottsággal rendelkeznek, bizonyára ők is tisztában vannak azzal, hogy nincs reális esélyük az öt százalékos küszöb elérésére. Kelemen Hunor szerint ezért nem lesz könnyű az előttük álló időszak, negatív kampányra kell számítaniuk az RMDSZ-eseknek, és a siker érdekében fontos, hogy legyőzzék a kishitűséget.

Nem meszelnek eget

A szövetségi elnök arra kérte a megjelenteket: mindenki tekintse a sajátjának is a kampányt, mert a mozgósításon sok minden fog múlni. Valószínű ugyanis, hogy a románok részéről magas lesz a részvétel, így még hozzá kell majd tenni 20-30 ezer szavazatot pluszba ahhoz, amennyit a nyári helyhatósági választásokon elért az RMDSZ. Úgy fogalmazott: az RMDSZ-nek hiteles a programja és hitelesek a jelöltjei. Nem az eget meszelik az ígéreteikkel és nem vívnak szabadságharcot, hanem olyan valós üzeneteket közvetítenek, melyek megoldásokat kínálnak a magyar nyelv, identitás és kultúra megőrzésére, szociális és gazdasági problémákra. Hangsúlyozta: az erős parlamenti képviselet azért is lényeges, mert jövőre olyan fontos ügyek kerülnek megvitatásra, mint az alkotmány módosítása, a régiók átszervezése vagy a tulajdonjog, és kell az ahhoz szükséges eszközöknek, illetve feltételeknek a biztosítása, hogy az RMDSZ-nek hangoztatni tudja a magyarságnak az ezzel kapcsolatos véleményét, álláspontját.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,