Kelemen Hunor: az RMDSZ nem reagál Tőkés László minden vádjára

Kelemen Hunor és Tőkés László
Kelemen Hunor és Tőkés László
Hiba volna, ha a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Tőkés László minden vádjára reagálna – vélekedett Kelemen Hunor pártelnök hétfőn a Radio France Internationale (RFI) román adásának adott interjújában arra a felvetésre, hogy az európai parlamenti képviselő szerint az RMDSZ saját tulajdonának tekinti a romániai magyarok voksait.

 

Tőkés László a decemberi parlamenti választáson induló Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) védnökeként fejtette ki azon álláspontját, hogy az RMDSZ “osztályharcos” stílusban küzd a többi erdélyi magyar párt ellen.

Kelemen Hunor az RFI riporterének erre vonatkozó kérdésére kifejtette: Tőkés László már nem püspök, hanem politikus, aki pártot alapított, de nincs támogatottsága.

“Mi elutasítjuk az ilyen vádakat, de nem foglalkozunk Tőkés Lászlóval és a kijelentéseivel. A választóink nem vitákat, nem polémiákat várnak tőlünk, hanem azt, hogy a közösség gondjaival foglalkozzunk. Tehát nagy hiba lenne Tőkés László minden vádjára válaszolni: ezeket megszoktuk, ezek zagyvaságok” – mondta az RMDSZ elnöke.

Arra a kérdésre, vajon mennyire osztja meg az erdélyi magyar közösséget két-három párt versengése, Kelemen Hunor azt mondta, ellenfelei hibáznak, amikor az RMDSZ esélyeit próbálják rontani.

“Ha tudod, hogy nincs támogatottságod, és mégis megpróbálsz ártani azoknak, akiknek van támogatottságuk, az történelmi hiba. Mi végül is megkaptuk a közösségünk 86 százalékának szavazatát, és át tudjuk lépni az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Persze kérdés, hogy 5,8 vagy 6,3 százalékunk lesz, de mindenképpen arra számítunk, hogy több szavazatot szerzünk, mint 2008-ban” – mondta az RMDSZ elnöke.

A riporter felvetésére, vajon az RMDSZ ismét kulcspozícióba kerül-e a kormányalakításnál, Kelemen Hunor kitérő választ adott. “Kelet-Európában nem jó, ha valakinek egyedül van többsége, vagy jóval túllépi az ötven százalékot: látjuk, mi történik Magyarországon és más országokban. Szerintünk egyensúlyra van szükség, de nem készítünk forgatókönyveket. A kormányzati szerepvállalásunk a politikai helyzettől és az esetleges partnerek ajánlatától is függ” – magyarázta Kelemen Hunor.

Hozzátette: a nemzeti közösségek kulturális autonómiája is fontos szempont lesz az RMDSZ számára, és a szövetség ahhoz is ragaszkodik majd, hogy a fejlesztési régiókat a történelmi hagyományok figyelembevételével szervezzék át Romániában.