Kelemen Hunor: az RMDSZ két vagy három képviselőt küld Brüsszelbe

Akt.:
Kelemen Hunor: az RMDSZ két vagy három képviselőt küld Brüsszelbe
Az exit poll felmérések azt jelzik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két vagy akár három képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe – jelentette ki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor jónak ítélte az RMDSZ választási szereplését; úgy vélte, az megfelelt a várakozásoknak. A szövetség támogatottságát az egyik exit poll felmérés 6 százalékon, a másik 6,2 százalékon, egy harmadik pedig 7,2 százalékon mérte. Kelemen Hunor úgy vélte, a töredékszavazatok újraosztása során az RMDSZ megszerezheti a harmadik mandátumát is.

Az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyar szavazók ezúton is megerősítették, hogy az RMDSZ mind az önkormányzatokban, mind a parlamentben, mind pedig az Európai Parlamentben hiteles képviselője az erdélyi magyarságnak. Kelemen Hunor köszönetet mondott a mindazoknak, akik elmentek szavazni, illetve azoknak, akik segítették a szövetség kampányát. Megemlítette, a Magyar Polgári Párt (MPP) is segített a mozgósításban.

Külön megemlítette azt a segítséget, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök nyújtott a kampány végén. Hozzátette, természetes volt ez a támogatás, hiszen az RMDSZ is, a Fidesz is az Európai Néppárt tagja.

“Ha a magyarországi választásokon azt mondtuk, hogy fontos a részvétel, ugyanez az üzenet érvényes volt az EP-választások előtt is. Készek vagyunk segíteni egymást, amikor ez szükséges” – magyarázta Kelemen Hunor.

Az erdélyi magyarság 2007-ben (Románia EU-csatlakozásakor) és 2009-ben is számarányát messze meghaladva vett részt az EP-választásokon, és mindkét alkalommal három képviselőt juttatott a brüsszeli testületbe. 2007-ben a függetlenként induló Tőkés László és az RMDSZ versenye, 2009-ben pedig az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) összefogása mozgósította a közösséget.